į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Svėdasiškių draugija ALAUŠAS
2018-06-03. ĮDOMI PAŽINTIS SU MAMUTU

Įdomi pažintis su mamutu

 

Netikėtas susitikimas po daug tūkstantmečių...

 

Svėdasiškių draugija „Alaušas“ daugiau kaip dešimt metų glaudžiai bendradarbiauja su Vilniaus anykštėnų sambūriu (VAS). Šiemet, balandžio ir gegužės mėnesiais nemažai anykštėnų buvo pakviesta į Vilniaus universiteto Gamtos fakulteto Geologijos ir mineralogijos muziejų dalyvauti ekskursijose. Jas surengė VAS tarybos nariai Antanas Stackevičius ir Jolita Šedauskienė. Iš viso šią parodą aplankė per 40 kraštiečių, tarp jų – nemažai ir svėdasiškių.

 

Pasakoja ekskursijos vadovė E. Rudnickaitė.

 

Sostinės anykštėnus pasitiko muziejaus darbuotoja Eugenija Rudnickaitė. Ji mums pristatė svarbiausią parodos eksponatą – mamuto skeletą, kuris buvo rastas Naujojo Sibiro salyne, Kotelno saloje, Jakutijoje. 2003 m. užtikus upes dugne išlindusią iltį, maždaug 5 m. gylyje buvo atkastas ir visas, gerai išsilaikęs gyvūno skeletas. Tai labai retas reiškinys pasaulyje, nors mamuto skeleto liekanų – atskirų jo dalių randama įvairiose šalyse bei vietovėse, o kartais – net ir pas mus, Lietuvoje.

 

 Prie mamuto svėdasiškiai: V. Rimša (kairėje) ir A. Indriūnas.

 

Pastarasis skeletas buvo surinktas ir restauruotas Sibire, o šiemet, sudarius bendradarbiavimo sutartį su VU muziejum, kurį laiką jis bus rodomas Vilniuje. Tai pirmasis toks atvejis visoje VU GF Geologijos ir mineralogijos muziejaus istorijoje.

 Stulbinanti mamuto didybė...

 

Taip pirmą kartą visas mamuto skeletas (pilnas jo rinkinys) atkeliavo į Lietuvą. Įspūdinga yra ir mamutų charakteristika. Jie gyveno maždaug prieš 35-40 tūkst. metų, buvo nuo 2,5 iki 3,5 metrų aukščio ir iki 7 tonų gyvo svorio, o jų amžiaus trukmė siekė apie100 metų. Sibire surastų griaučių svoris yra 595 kilogramai, o aukštis 3,1 metro. Pasak ekskursijos vadovės E. Rudnickaitės, šie egzotiški gyvūnai priklauso dramblinių šeimos žinduoliams, gyveno Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje, buvo rudi ir apaugę tankiais plaukais, o po oda turėjo storą riebalų sluoksnį, nes gyveno šiaurėje. Jie mito žolėmis ir krūmokšniais. Mamutai išnyko baigiantis ledynmečiui.

 

 Kiek turite ekskursijai laiko? – domisi vad. E.Rudnickaitė. Šalia: A.Indriūnas, A.Stackevičius, V. Rimša.

 

Profesionaliai parengta, VU GF Geologijos ir mineralogijos muziejaus paroda, reta pažintis su Sibiro (Jakutijos) mamutu, kaip ir įdomus ekskursijos vadovės pasakojimas apie jų gyvenimą, paplitimą bei žūtį, susilaukė didelio mūsų kraštiečių susidomėjimo.

Romualdas Vytautas Rimša

Nuotraukų autorius Laimutis Regelskis

Vilnius, 2018 06 02