į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Svėdasiškių draugija ALAUŠAS
2019-02-20. Į MALAIŠIUS!

 

Į Malaišius !

 

2019 –ieji – J. Tumo-Vaižganto jubiliejiniai metai, sukaks 150 metų kaip gimė rašytojas. Seimo nutarimu jie pažymėti kaip Vaižganto metai. Iškiliai Vaižgantas bus paminėtas visoje respublikoje, tačiau pagrindinis akcentas, matyt, baigimasis akordas, teks mums, anykštėnams.

 

Džiugina tai, kad rajono savivaldybėje 2019 m. sausio 15 d. įvyko pasitarimas dėl Vaižganto metų renginių. Nerimą kelia tai, kad bandoma įpiršti kartu su tradiciniu respublikiniu renginiu– „Vaižgantinėmis“– organizuoti tą pačią dieną dar ir mokslinę – praktikinę konferenciją Vaižgantui Svėdasų kultūros namuose, pareiškiant, kad Malaišiuose, Vaižganto gimtinėje, „Vaižgantinėms“ užteks kokios valandos premijoms įteikti, ir viskas!!!

 

Toliau reikia skubėti posėdžiauti į Svėdasus. Koks absurdas! Jau daugiau kaip 10 metų pasiteisino ,,Vaižgantinės“ Malaišiuose su respublikinės J. Tumo – Vaižganto literatūrinės premijos teikimu, kada iškilmingai gamtos prieglobstyje po atviru dangumi pagerbiami laureatai: vainikuojami ąžuolo vainiku, sodinami į originalų krėslą, nuaidi patrankos salvės už Lietuvą, laureatus, visus susirinkusiuosius Vaižganto kūrybos gerbėjus, veikia foto parodos, koncertuoja meno kolektyvai, pagerbiami jubiliatai, pristatomos naujai išleistos knygos „Vaižgantiška“ tematika, vaišinamasi skania koše, čiobrelių ir mėtų arbata...

 

Juk atvykstama neskubant pabūti senove alsuojančiame Malaišių kaime, atiduoti pagarbą Vaižgantui ir jo kūrinių personažams, pavaikščioti Vaižganto keliais, takeliais, pabendrauti su laureatais, iškiliais rašytojais, žurnalistais bei tarpusavyje. Jau nuo vieškelio atvykstančius pasitinka originali kompozicija „Malaišiams – 750 “, 120 liepų alėja, toliau visų laukia originalios konstrukcijos ąžuolinis kryžius, Tumų sodybos pamatai su Vaižganto biustu, Juodžiaus kelmu, skulptūromis Vaižganto apysakos „Dėdės ir dėdienės“ veikėjams Mykoliukui, Severiutei bei Geišei, etnografinis istorinę praeitį menantis Malaišių sodžius, ir viską supa šimtamečiai medžiai, į tolius nubanguojančios kalvelės su Popšutės kalneliu bei Juodonių piliakalniu.

 

Juk tai širdžiai, dvasiai atgaiva. Yra ko pasižiūrėti, kuo pasigrožėti, kur turiningai praleisti ne vieną valandą. Bet ne, kai kas siūlo, kad viską pametus, neužbaigus renginio, nepasigrožėjus istorinio ir kultūrinio paveldo objektais, reikia skubėti, bėgti galvą pametus į Svėdasus, į uždaras patalpas klausytis iki gyvo kaulo įgrisusių paskaitų! Siūloma ir labai neparanki renginio data – pati rugsėjo pabaiga.

 

O tai reiškia, kad „Vaižgantinės“ vyktų jau po rašytojo jubiliejinio gimtadienio, be to, gali prasidėti ir rudens darganos, atšalti orai, kas sukeltų papildomų problemų ir rūpesčių bei nepatogumų tiek renginio dalyviuams, tiek organizatoriams, nes šis respublikinis renginys organizuojamas Malaišiuose po atviru dangumi. Pati tinkamiausia data būtų rugsėjo viduryje, Vaižganto 150-ojo jubiliejinio gimtadienio išvakarės.

 

Teko kalbėtis su kauniškiais ( Vaižganto pagerbimui jie atidengs paminklą prie Vytautinės bažnyčios), rokiškėnais, kupiškėnais, daugeliu svėdasiškių, rašytojais, žurnalistais, aktoriumi Anykščių rajono Garbės piliečiu Ferdinandu Jakšiu, ir visi vienu balsu tvirtina:,, Vaižganto švęsti važiuosime tik į Malaišius, mintimis ir širdimi apkabinti Vaižgantą norime jo gimtinėje, prie gimtosios sodybos pamatų“.

 

Kas nori, lai ruošia ir konferenciją, tik kitu laiku, nes rugsėjyje ar kitą mėnesį yra pakankamai dienų įvairiems numatytiems renginiams organizuoti. Tik nesuplakime dviejų renginių vienu metu, iš to nieko neišeis. Turiu karčios patirties. Mūsų rankose ilgamečio „Vaižgantinių“organizavimo iniciatoriaus, Vaižganto tėviškės ir muziejaus puoselėtojo, žurnalisto Vytauto Bagdono šiam 2019 metų renginiui skirta preliminari programa.

 

Ji turininga. Čia numatyta ir naujo paminklo Vaižgantui, jo tėviškei ir visam Malaišių kaimui atidengimas, pašventinimas, Vaižganto premijų įteikimas, rašytojo atminimo pagerbimas bei daugelis kitų prasmingų ir reikalingų dalykų. Optimalus ir laikas – rugsėjo 14 d., šeštadienis, kada dar saulė nešykšti šilumos ir gamta alsuoja gėrybėmis.

 

Darbų bus daug ir išlaidėlių taip pat, skirkime vieną kitą pinigėlį nuo kitų renginių, žinoma, nenuskriausdami ir jų. Juk šių metų Vaižganto renginys respublikinis, Jubiliejinis. Žinant Jūsų gerb. Mere Kęstuti Tubi, Vicemere Siguti Obelevičiau, Kultūros ir komunikacijos skyriaus specialiste Audrone Pajarskiene, Seimo nariai Sergejau Jovaiša, Antanai Baura, organizuotumą, pagarbą Vaižgantui ir jo gimtojo krašto žmonėms, tikiu, kad bendromis savivaldybės, seniūnijos, vaižgantiečių pastangomis, iškiliai paminėsime mūsų žemiečio rašytojo, kanauninko Juozo Tumo – Vaižganto 150-ąsias gimimo metines Malaišiuose.

 

Tad į Malaišius! Tad pas Vaižgantą !

 

Pagarbiai- doc.,dr.Juozas Lapienis

Tel: 868511286

, el.p. juzalap@gmail.com Vilnius, 2019.01.25