į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Svėdasiškių draugija ALAUŠAS
2016-05-25. Pasiplaukiojimas Nerimi

Š.m. balandžio mėn. 3 d, švenčiant nuotaikingą šventę-atvelykį, atsirado norinčių, atšilus orams, paplaukioti laivu Nerimi, pasigrožėti Senojo Vilniaus panorama.


Atsižvelgdamas į svėdasiškių pageidavimus, draugijos "Alaušas" tarybos pirmininkas A.A.Indriūnas, gegužės 13 d. suorganizavo išvyką Nerimi. Pagalvojus, kad draugijos "Alaušas" nariai viso laivo neužpildys, buvo pakviesti kartu paplaukioti ir Vilniaus anykštėnai.


Organizuojant šį pasiplaukiojimą labai daug prisidėjo Vilniaus anykštėnų Sambūrio tarybos narė Regina Smetonaitė.


Saulėtą, ramų, gegužės 13d pavakarį, svėdasiškiai ir Vilniaus anykštėnai rinkosi į Vilniaus Arkikatedrą Baziliką, kur išklausė Šv.Mišias už svėdasiškius ir anykštėnus.


Po mišių visi patraukėme prie Neries, kur mūsų laukė pasiruošęs plaukti laivas.  Laive visus pasveikino ir palinkėjo gražaus pasiplaukiojimo Pasaulio anykštėnų pirmininkas prof. A.Tyla ir svėdasiškių draugijos pirmininkas A.Indriūnas.
Pajudėjome Valakampių link. Visi grožėjomės kupiškėno Stuokos-Gucevičiaus pastatyta Vilniaus arkikatedra ir Arsenalo-Nacionalinio muziejaus aqnsambliais.

 

Greit prieš akis mums pasirodė Lietuvos ir Vilniaus simbolis: Gedimino kalnas su nuostabiais aukštutinės pilies bokštais. Už jų subolavo Trys kryžiai. Nuostabi panorama. Pagaliau priplaukėme pasaulyje gražiausią Šv. Petro ir Povilo bažnyčią. Toliau grožėjomės Antakalnio panorama. Prie Valakampių pasigėrėjome lakštingalų traliavimu.


Grįžtant, jau grožėjomės kitu krantu: Žirmūnų daugiaaukščiais, nuostabiais Valakamkių, Šilo ir Žirmūnų tiltais.
Pagaliau priplaukėme Žaliąjį ir Baltąjį tiltus. Čia pasirodė Šnipiškių Dangoraižiai, nuostabioji Šv.Rapolo bažnyčia.  Kitoje upės pusėje Šv.Jokūbo ir Pilypo bažnyčia, mokslininkų rūmai.


Išvykos dalyviai ne tik grožėjosi Vilniaus architektūra, nuostabiais Neries krantais, bet ir klausėsi Draugijos "Alaušas" ansamblio dainų. Skambėjo liaudies dainos. Su ansambliu dainavo ir visi iškylautojai. Be liaudies dainų, buvo padainuotos dainos "Laukų Gėlės" ;"Paimkim Lietuvą visi ant rankų", "Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos" ir kt. Kadangi Lietuvoje lankosi ukrainiečių delegacija, tai buvo sudainuota ukrainičių daina "Nubalnoti jau žirgeliai"ukrainiečių kalba. Mums plojo prie Neries besiilsintys vilniečiai ir Vilniaus svečiai.


Išvyka praėjo turiningai ir linksmai.Visiems buvo smagu prie suneštinio vaišių stalo. Nepastebėjome, kaip pralėkė dvi valandos. Visi dėkojo organizatoriams ir su geru ūpu pasirengę dar kartą pakartoti panašią kelionę, skirstėsi į namus.

 

Aleksandras Algimantas Indriūnas