į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
Raimondas Guobis. Svėdasų rudeninė kronika - 3

Grybai

Pagaliau pramušė: kelias dienas kiek smarkiau palijus džiaugsmu rudens pasaulis praplyšo - ėmė dygti grybai. Tik ir girdisi kalbant kur, kiek kaip dailių baravykų ar raudonikių surado, kaip juos džiovina, verda, sūdo - žiemai, tik žiemai ruošia.


Zenonas

Mano vaikystės dienų kaimynas Zenonas nuo pat šventadienio ryto viltingai dviračio pedalus mina - į Butėnų mišką skubinasi, sėkmės tikisi, krepšys bulvinis ant bagažiuko pririštas. Pamatuota - vakar per porą valandų pilną baravykų: nedidučių, sveikučių, kaip iš reklaminio katalogo prisirinkęs. Pastebėjo, kad samanose lindinčių didelės galvos, o kotai nors ilgi bet ploni plonyčiai, o kur sausiau erdviau - tos rudos kepurėlės nedidukės, o štai kotai masyvūs.


"Brungu..."

Didelė mašina su "būdu" į turgelį atvežė įvairių medelių, žolynų sodinukų. Menki, neypatingi krūmeliai, o vis po daug eurų parašyta, o štai braškių daigui - 50 eurocentų. Nepamatuotai "brungu". Vis dar daug gėlių - astrai, chrizantemos, kelių spalvų viržiai.


Šliosai

Apskritaveidė turgininkė nori nusipirkti geros dešros, rodo pirštu į storą "šliosą", paprašo perpjauti, po to kitą. Žvelgia, kiloja: "Šitas riebokas..." Po to jau nori imti kiek mažesnę, bet neprariektą stordešrę, bet tą, Ingridai pasvėrus, apsigalvoja - nereikia. Žvalgosi, galvoja, ieško kažko kito...


Žuvys

Bronislava iš žuvų krautuvėlės ant ratų pastebėjo, kad rudenį prekybą labai smuko, ženkliai sumažėjo žmonių. Jau greitai pradės vežti šviežią žuvį, bet į Svėdasus kažin kiekvieną sekmadienį ar beužsuks. Ir tas panevėžietis su duona nebeatvažiuoja... Nors čia jai labai patinka: tokia evangelinė žmonių bičiulystė, gera nuotaika, švelnus jumoras, šventadienio šventumas - į bažnyčią eina pasipuošę geriausiais drabužiais, švytintys. Geri žmonės.


Pamaldieji

Velžio duonos duonininkai Svėdasų nepametė, tiesiog visą savaitę praleido pardavinėdami savo gaminius iš visos Lietuvos suplūdusiems maldininkams Šiluvoje. Ne tik pardavinėjo, bet gal ir meldėsi, juk "kasdienės mūsų duonos duok mums šiandien..."


Parfumai

Parfumerijos prekes, skalbimo bei valymo priemones gal pora sekmadienių pabandžiusi pardavinėti "Vokiška kokybe" pasivadinusios kompanijos atstovė Rita Jankauskienė nebeatvyksta - labai jau mažai ką pavyksta parduoti. Ruduo ir gyventojų miestelyje ženkliai sumažėjo.


Varlytė

Tądien į pat turgų įsuka savo žaliu automobiliuku - " varlyte" Irma. Tarsi manęs paimti, juk pakeliui, į Anykščius. Nors sekmadienis tenka keliauti į darbą - gal tik vidurdienį jį kelioms minutėms nutrauksiu ir pasimelsiu. Ir už visą gėrį ir tokį pragarišką kai kurių žmonių šventadienio paniekinimą. Ir vis dėl pelno, dėl trupinio šlamšto...


Vaižgantinės

Įpusėjus rugsėjui Malaišiuose švenčiamos tradicinės Vaižgantinės, taip prisimenant 1869 m. rugsėjo 8 - ąją, Mergelės Marijos gimimo dieną. Čia - senojoje ūlyčioje ir sodybvietėje - sodelyje su paminklu, ąžuolu galiūnu, visada dangiškai gražu ir jauku. Nuostabių žmonių gali čia sutikti, bet ir kaip lietuviškoje pasakoje klastingų persivertėlių esti.


Kandidatai

Kalbama, nors oficialiai niekur neskelbiama, kad mažąją Vaižganto premiją gauti pretendavo net keli kandidatai. Svėdasų bendruomenės siūlė ją skirti šiemet 90 - metį švenčiančiai fotomenininkei, albumų ir knygų autorei, iš Galvydžių kilusiai ir Vilniuje gyvenančiai svėdasiškei Onai Pajedaitei. Deja, deja...


Premijos

Lietuvos žurnalistų sąjungos Vaižganto premija šiemet įteikta poetui Donatui Petrošiui, o Vaižganto mažoji premija už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui paskirta Svėdasų klebonui Vydui Juškėnui. Dvasininką premijuoti pasiūlė girininkas Donatas Tuska, docentas Juozas Lapienis ir aktorius Ferdinandas Jakšys, savo rašte pabrėždami, kad klebono iniciatyva įrengtas bažnyčios apšvietimas, sutvarkyta Marikonio koplyčia šventoriuje, kad jis aktyvus įvairių renginių dalyvis, moralinių ir dvasinių turtų puoselėtojas ir aktyvus bendruomenės dalyvis.


Košė

Skambėjo kalbos ir dainos, saliutus trenkė Broniaus Budreikos senovinė patranka, gardžios grikių košės užtektinai privirė, sotintis kvietė dar ir arbata užsigerti kvietė, prie savo žaliašonės virtuvės triūsiantys Utenos Prano Saladžiaus rinktinės šauliai. prisiminiau šiemet mirusį Saulių Traną, puikiausią šių švenčių kulinarą, kuris ne vienus metus čia džiugindavo gardžiomis sriubomis ir kepsniais.


Savaitė

Visur ir visaip sklandė žinia, garsino Galvydžių kaimo gyventoją Vytautą Sedelskį, kuris Šimonių girioje surado milžinišką, net 1900 gramų svėrusį ir beveik nesukirmijusį baravyką. Oras šiltas, saulėta, jauku, spalvinga, mat ir šventoriaus klevai jau gelsta, o ežeruose palengva kimba lydekos.


Pabėgėliai

Pusamžį persiritę seniai prie alaus juokauja, kad gerai būtų ne tik žmona, bet ir dar bent pora juodukių. Šiaip tai dauguma piliečių nenorėtų jų Svėdasuose matyti. O ta žinia, kad pabėgėliams bus mokamos 600 eurų mėnesinės pašalpos, tai dėl tokio neteisingumo siaubas vietinius ima.


Pilietiškumas

Didžiosios Stepo Zobarsko gatvės gyventoja Sonata Veršelienė savo namų kieme įsirengė dailų baltmetalio stiebą ant kurio svarbesnėmis progomis - labai dažnai iškelia lietuvišką trispalvę. Ir gražu ir teisinga ir pilietiška.


Stilius?

Vis daugiau miestelio gyventojų savo sodybvietes tveriasi aukštomis, įvairių formų tvoromis. Medinės, metalinės, aukštos, žemos - įvairu. Puiki investicija ir ...mano namai - mano tvirtovė.


Vitrina

Trečiadienį iš Anykščių bibliotekos į Svėdasų meno galeriją pervežta moderni stiklinė spinta parodoms. Ekspozicijos išsiplės, pirmoji paroda bus skirta  XIX - XX amžiaus Svėdasų puodžiaus Adomo Neniškio puodams ir puodžiukams.


Eilėraščiai

"Pasitrauk, juk matai atvežė pilną autobusiuką mano eilėraščių, reikės iškrauti..." - pratarė miestelio poetas Juozas Rimša. Būreliu sustoję vyrai nustebo, nutilo ir galbūt susimąstė... Kaip čia reiks iškrauti?


Nuotykis

Vidurdienį kažką švenčiantis Matumba vaizdingai visiems pasakojo kaip iškūlė parduotuvės langą, pasigriebė džiaugsmui porą "siemkių" - du butelius 0,7 litro talpos degtinės. Užkandos toliam taurumui nereikėjo, baltakę suvartojo, ir ne taip greitai kaip tikėjosi, buvo "supakuotas".


Kas gi ta Alė Rūta?

Penktadienį Kauno Maironio literatūros muziejuje paminėtos šimtosios Iš Juodonių kaimo (jau Rokiškio rajone) prie mūsiškių Kunigiškių bei Malaišių, kilusios garsios išeivijos rašytojos bei poetės Elenos Viktorijos Nakaitės - Alės Rūtos šimtosios gimimo metinės. Buvo vėl prisiminta kas gi ta Alė rūta, dainavo Svėdasų folklorinio ansamblio dainininkai.

 


Komentarai


Laima. Nežinau kaip vietiniams svėdasiškiams, bet man, Kauno svėdasiškei, šitos Raimondo kronikos labai laukiamos. Tarsi po Svėdasus vaikščiočiau ir po kojomis čežėtų nuraudusių klevų lapai... ir turgaus moterytės pasilenkusios prie drapanėlių pasakotų savo likimus... Juozas savo posmą rikiuotų... taip miela. Ačiū!

.



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti