į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
Raimondas Guobis. Svėdasų rudeninė kronika - 2


 

Namai

Pasitelkus savanorius, profesionalius Svėdasų ir tolimesnius meistrus bei statybininkus, socialinių pašalpų gavėjus, vaikų poliklinikos patalpose įrengti Svėdasų bendruomenės namai.
Šviesu, švaru, modernu, jauku - bus kur susirinkti, posėdžiauti, rengti seminarus, kitas įdomybes, švęsti ir gal net mirusius šarvoti. Tas klausimas labai rūpi visiems seniūnijos gyventojams. Šį klausimas matyt bus išspręstas visuotiniame narių susirinkime.

 

Žinia

Tačiau žodžiu visiems perduotas mero sprendimas, kol nebus klausimas išspręstas kitaip - leisti visus šarvoti Svėdasų kultūros namų patalpose. Foje, o jei vyktų koncertas ar dar kas nors trukdytų - dekoracinėje. Tik kaip tą žinią paskleisti kuo plačiau, padrąsinti piliečius, nors žinoma teisingiausia tokias žinias skelbti ar taip sakant, įsakyti raštu. (Tačiau paaiškėjo, kad ir žodinis susitarimas veikia - veik visi rugsėjo pabaigoje mirusieji buvo šarvojami kultūros namuose. Pliusas naujajai valdžiai.)


Kapinės ir naujamiestis

Ne taip seniai bendruomenė pareiškė nuomonę į kurią pusę vertėtų plėsti miestelį, jei jis dar kada plėsis, ir kur rengti papildomas naująsias kapines. Dauguma mano, kad kapinynas turėtų plėstis kažkur Bajorų pusėje. Naujamiesčiui gi - į Moliakalnio kalvas ar Rokiškio link.


Australija

Grėsmė - namą vadinamą Australija ketinama parduoti. Neramu, kad priesodybinis sklypas bus suformuotas iki pat ežero ir bendruomenė neteks visuomenės poilsiui taip reikalingo pakrantės gabalėlio. Pirkti Australiją patiems, nugriauti, jos vietoje įrengti stovėjimo aikštelę, parkelį, kada nors pastatyti kelių dešimčių varpų, o gal net patį didžiausią Europoje karilioną - varpais varpeliais aidintį baltąjį bokštą. O gal istorinį namą išsaugoti, remontuoti ir pritaikyti visuomenės reikmėms?
 

Raštas

Perskaitytas mero raštas. Menkaverčių medžių prie Vaižganto paminklo klausimas neišspręstas - mat susirinkime negalėjo dalyvauti paveldo apsaugos atstovas. Neišspręstas ir antrasis klausimas. Iš tarybos nario Donato Tuskos sužinojome, kad rajono valdžioje yra ir dar vienas, paslaptingas "didelis viršininkas".


Stotelė

Nors stotelė prie kultūros namų įrengta - išpieštos geltonos linijos, pastatytas stulpas su autobuso siluetu, bet nei viena visuomeninio transporto priemonė iš pagrindinio kelio neišsuka ir naujojoje stotelėje nestoja. Matyt su "Kautra" ir kitomis vežėjų kompanijomis rajono valdžios nesutarta, o "Autoveldos" vairuotojai ir taip sustoja visur, kur tik keleivis paprašo.


Kurortas

Kreipėsi bendruomenė į rajono valdžią padėti siekti, kad Svėdasams būtų suteiktas kurortinio miestelio statusas. Gautume papildomų lėšų, įkurtume moderniausią informacinį centrą, nutiestume dviračių takų, gal net pėsčiųjų taką Alaušo ežero pakrantėmis. Nors seniūnas, ne taip dažnai parašomu raštu, nepritarė tokiam takui, mat būsią nesutarimų su pakrančių savininkais. Bet gal visuomenės poreikiai aukščiau, o šiukšles tikrai bus kam surinkti.


IŽIS

Šiame keturių raidžių kode slypi Svėdasų ateities vizija, viltingas, įkvepiantis bendruomenės šūkis : " Svėdasai - išmaniai, žaliai, inovatyviai, sveikai...gyvename".


Tamsa

Išėjus iš bendruomenės rūmo jaukios šviesos, centrinėje Svėdasų gatvėje apgaubė gili, klampi rudens tamsa. Gal ir čia problema? Kažkas pajuokavo: " Rašysim projektą ir visiems miestelio gyventojams nupirksime prožektorius..."


Rezonansas

Bažnyčioje sekmadienį parapijos komiteto narė, taip pat ežero pakrantės gyventoja Sigutė Zobarskienė, rinko parašus po raštu prieštaraujančiu pasivaikščiojimo tako ežero pakrante, o gal net ir visuomeninės poilsiavietės įrengimui prie Alaušo. Atrodo, kad tam, kad būtų įrengtos persirengimo kabinos suoliukai, žaidimų aikštelės, treniruokliai, kad maloniai laiką leistų vyresni, jaunimas, žaistų vaikai nepritaria visas pusšimtis sąmoningų ir parašų rinkėjų suklaidintų. Įdomu, kad kai kurie pasirašiusieji net patys nesupranta už ką pasirašė.
 


Komentarai


 



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti