į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2016-05-04. Menas ir tikrasis švietimas

Dailininkų teigimu į pasaulinio lygio parodų erdvę galinčią išaugti Svėdasų dailės užplūdo

didelis būrys meno mylėtojų.

 

Šeštadienio pavakarę Svėdasų bibliotekos meno galerijoje atverta šių metų žiemos pavasario virsme vienkiemyje prie Anykščių 14 kartą vykusio Kristalų plenero tapybos ir fotografijos darbų paroda " dėl Grožio". Pasaulėjautą ir pasaulėžiūrą naujai įvertinti skatinančia paskaita pradžiugino kūrėjas Mantas Maziliauskas, vyko gyva diskusija, vėrėsi šviesi ateities perspektyva.

 

Svėdasų galerijos ir dar mažosios salės ir net bibliotekos erdves užpildė daugiau negu trys dešimtys spalvingų, grakščiais ir reljefiškais potėpiais švytinčių paveikslų, daugiausia - abstraktaus ekspresionizmo stiliaus, paveikslų. Susitikime su šešiais, iš aštuonių Ulyčios plenero dalyviais dailininkais - Mindaugu Pauliuku, Romanu Averincevu, Sauliumi Dastiku, arūnu Vilkončiumi, Tomu Jurkėnu, Sigitu Laurinavičiumi ir Mantu Maziliausku.

 

Tokio būrio dailininkai vienu metu savo miestelyje svėdasiškiai dar nebuvo matę. Daugiau negu trys dešimtys piliečių susidomėję klausėsi M. Maziliausko paskaitos apie architektūrą ir tikrąjį švietimą: ypatingos konstrukcijos, šimtmečius, kelių lietuvių kartų stiprintus piliakalnius, taip gimusį pilietiškumą, meilę savam kraštui, apie architektūroje, net kaimo sodybų, darbo įrankiuose, kalboje užšifruotą nepaprastą mūsų tautos kultūrą, gyvenimo ir pasaulėjautos tobulumą.

 

Mūsų tauta visuomet pakildavo kuomet atsiremdavo į senovės palikimą, juk būtent senosios dvasios įkvėpti dr. Jonas Basanavičius ir Vincas Kudirka veik iš pelenų prikėlė tautą laisvam gyvenimui, visada kada atsigręždavome į senuosius dievus, savąjį palikimą, vertybes mes pakildavome, o kai tik imdavome pataikauti svetimiesiems nykdavome. Kvietė atsigręžti į tikrąjį, gamtos dėsniais paremtą švietimą, petvarkyti sistemą, iki minimumo sumažinant dresūrą ir įvairias ideologijas. Gyventi dėl grožio, nes kas gražu yra įdomu, teisinga.

 

Tamsiame koridoriuke buvo parodytas S. Laurinavičiaus susuktas filmukas apie Ulyčios vienkiemį ir ten vykusį plenerą, vyko gyva diskusija, kurioje ypatingai daug įžvalgų ir paklausimų pažėrė vietinis dailininkas Aleksandras Tarabilda. Apie senosios lietuvių tikėjimą, apie jų ryšius su žymiausiomis senovės kultūromis ir žinoma apie vieną svarbiausių šventaviečių - savo gimtąją Raguvą. Tikriausia dvasios puota užtruko net tris valandas, puota kurios didžiausias rėmėjas Laisva Valia, baigėsi viltingomis ištaromis, kad jau šį rudenį dailininkai surengs plenerą Svėdasuose, kad mūsų miestelis taps svarbiu šiuolaikinio meno židiniu.

Raimondas Guobis

Autoriaus nuotr.
Svėdasuose - parodą " dėl Grožio" atvėrus. Iš kairės Mantas Maziliauskas, bibliotekininkė Asta Medinienė, Tomas Jurkėnas ir Romanas Averincevas.
Dailininkų teigimu į pasaulinio lygio parodų erdvę galinčią išaugti Svėdasų dailės užplūdo didelis būrys meno mylėtojų.
Spalvingi ir paslaptingi paveikslai...