į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2018-03-13. Čempionato pabaiga vainikuota bronza

Anykščių rajono krepšinio pirmenybių batalijas šeštadienį Svėdasų komanda užbaigė pergale, rezultatu 67 : 64 įveikę "Troškūnus" pelnė trečiąją vietą. Tebežaidė taip pat gerai kaip ir pernai, tačiau susidūrė su dar labiau sustiprėjusiais priešininkais ir bronzinis finišas yra visai neblogas pasiekimas - mūsų komanda ir šiemet rungtyniavo nuostabiai, patyrė tik vieną pralaimėjimą ir pateko į stipriausiųjų ketvertuką.Čempionais tapo "Cosmos" komanda vos vieno taško skirtumu 74 : 73 įveikusi "Švietimą".


Svėdasiškių stovykloje daug kas tikėjosi lengvesnės pergalės - juk čia tik "Troškūnai", tačiau jie ne veltui pateko į ketvertuką, bronzos reikėjo, tad kibo svėdasiškiams į atlapus kaip reikiant. Ištvermė ir jėga, atkaklumas prieš neabejotinai aukštesnį svėdasiškių meistriškumą, kurį išnaudoti trukdė nuovargis, lyderius galėjusių pakeisti žaidėjų stoką. Dėl praeitame straipsnyje jau minėtų priežasčių ir šiandien negalėjo padėti broliai Putrimai, nežaidė ir labai svarbus vyras atakuojant, ginantis bei palaikant kovingą dvasią - Audrius Jakštonis. Tad mažąjį finalą svėdasiškiai atlaikė šešiese.


Pradžia nežadėjo nieko blogo, juk Troškūnai jau buvo čempionate nugalėti net trylikos taškų skirtumu, tačiau labai greitai prasidėjo nervingos, reto grožio grumtynės. Rezultatas nuolat keitėsi tai vienos tai kitos komandos naudai, daug nemalonumų pridarė priešininkų aukštaūgis Tomas Urbonas, bei jam gerokai pagelbėjęs atkaklusis kovotojas Darius Kadžionis. Vis gi svėdasiškiai pirmavo ilgėliau - net 21 minutę, o troškūnietišku pranašumu švieslentė spindėjo tik 13 minučių. šešis kartus rezultatas buvo lygus, o pirmaujanti komanda keitėsi net dvidešimt kartų.

 

Žaidimo duobės. Akivaizdžiausia po to kai iš eilės pelnius dvylika taškų be atsako ir rezultatui tapus 66 : 65 sugebėta tuoj pat tą persvarą iššvaistyti. Troškūniečiai po to pelnė be atsako aštuonis taškus. rezultatas priartėjo prie virsmo į priešininkų pusę 66 : 63. tačiau vis gi pavyko pabaigoje susikaupti ir neišleisti iš rankų taip reikalingos ir Svėdasuose laukiamos pergalės. Finalinė sirena nuaidėjo švieslentėje degant 67 : 64 mūsų komandos naudai. Tik trys taškai, kaip švenčiausia trejybė kaip skaitmuo užtvirtinantis trečiąją vietą.


Lemiamose rungtynėse taikliausiai mėtęs Ignas Gutmanas, pelnė 20 taškų, Pijus Kiaušas ir Paulius Martinonis po 17, Marius Trumpickas, nors tądien jam labai nekrito pridėjo 8, Manto Baleišio sąskaitoje - penki, Puikiai gynyboje su aukštaūgiais priešininkų atletais kovojęs Tomas Trumpickas šį kartą taškų nepelnė. apskritai tikslą pasiekė tik kiek daugiau negu trečdalis metimų, nenoriai krito ir baudos - iš dešimties įmestos tik penkios. Jaudulys, kuris panašiai kaustė ir priešininkus.

 

"Troškūnų" komandoje rezultatyviausias buvo T. Urbonas įmetęs 18 taškų, 13 pelnė D. Kadžionis, Marius Sausaitis - 10, Andrius Lukašiūnas - 9, Justinas Šeštokas - 6, Tadas Sniceris - 5, Marius Sausaitis sukrapštė tris.


Reikėtų ieškoti naujų talentų. Tai palengva ir daro P. Martinonis treniruodamas jaunimą Svėdasų bei Užpalių mokyklose.


Buvusi prieš dešimtmetį mažųjų miestelių krepšio turnyrus kelis kartus laimėjusios Svėdasų komandos "žvaigždė" Laimis Trumpickas pasidžiaugė, kad nors ir čempionais netapo, tačiau svėdasiškiai puikiai kovojo, gražiai ir protingai žaidė, o trečioji vieta visai geras pasiekimas. Todėl kad turnyro lygis aukštas, daug panašaus pajėgumo komandų ir dažnai nugalėtojus lemia tik sėkmė, vos kelių taškų pranašumas. reikia džiaugtis ir dėkoti tiems jauniems vyrukams, kurie vardan krepšinio, vardan Svėdasų vardo garsinimo aukojo didžiąją dalį žiemos savaitgalių ir nemažai asmeninių lėšų. Tikėtina, kad kitų metų kovoms bus pasitelkta rėmėjų, gal vyrukai pasipuoš nauja apranga, geriau pasirengs senbuviai ir bus pritraukta naujų žaidėjų.


Svėdasiškių kapitonas ir žaidžiantis treneris Paulius Martinonis komandos apsirodymą įvertino dviprasmiškai - ir gerai ir nelabai. Jam šiek tiek liūdna, kad po fantastiškų praeitų metų, kai būdami vidutiniokai sugebėjo tapti nugalėtojais, šiemet tarsi ir buvę favoritais pelnė tik trečiąją vietą. žingsnis atgal. Šiek tiek liūdesio, bet pasirodymą vertinąs gerai.


Pasak kapitono turnyre žaidė 5 - 6 panašaus pajėgumo komandos, tad nors ir laimėję visus susitikimus sezone ryškai pranašesni nebuvo, o ir pergalės dažnai buvo pasiekiamos vos kelių taškų persvara.
Pusfinalyje pritrūko sėkmės. "Švietimo" komanda buvo palyginus su praeitais metais sustiprėjusi naujais žaidėjais, o mūsų pasiliko tokia pati, tad pirmas rungtynes laimėję trijų taškų skirtumu, pusfinalyje pralaimėjo septyniais. Beje svėdasiškiai tokiu pat trijų taškų skirtumu buvo įveikę ir čempionais tapusią "Cosmos" komandą.


Svarstydamas pusfinalio rungtynių eigą P. Martinonis pripažįsta ir savo kaip trenerio klaidas - suklysta taktiškai, nepasinaudota visais komandos pranašumais. Pralaimėjimai yra neįkainuojamos pamokos, patyrimas.
Kokia krepšinio ateitis Svėdasuose/ jaunuosius krepšininkus miestelio gimnazijoje treniruojantis strategas pažymėjo, kad mėgstančių krepšinį vaikų bei jaunuolių yra. Tačiau jiems trūksta patirties, dažnai ir darbštumo. Talentus atskleistu, subrandintų masiškumas bei populiarumas. Didelis stimulas būtų jei fizinį lavinimą dėstytų entuziastas, mokytojas - krepšininkas. Dabar gi nemažai mokinukai mieliau renkasi karate, imtines, sunkiąją ar lengvąją atletiką, tenisą.


Paulius komandos vardu dėkojo visiems svėdasiškiams, ir ne tik tiems kurie palaiko.dėkojo, kad vertina, domisi, palaiko komandą, kurios šūkis: "Kas nugalės? SVĖDASAI".

Autoriaus nuotr.
Tokia pat sudėtimi kaip ir pernai rungtyniavusi Svėdasų komanda susidūrė su pažįstamais, tačiau gerokai sustiprėjusiais priešininkais.