į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2018-03-07. Kazimierinių lūžiai: vienintelis, tačiau ypač skaudus svėdasiškių pralaimėjimas

Kazimierinių lūžiai: vienintelis, tačiau ypač skaudus svėdasiškių pralaimėjimas


Anykščių rajono krepšinio pirmenybėse sekmadienį vyko pusfinalių varžybos. Pirmojoje poroje susitiko praeito čempionato nugalėtojai "Svėdasai" ir "Švietimas", komandos, kurios pernai susitiko finale. Po įtemptos kovos pergalę šventė "švietimiečiai". Svėdasiškiai atrodytų ir šiemet buvo stipriausi, reguliariajame sezone nepatyrė nei vieno pralaimėjimo, tačiau po vienintelės sekmadienio nesėkmės nuvainikuotieji čempionai dėl trečiosios vietos grumsis su Troškūnų komanda.


Sugrįžkime į sekmadienio popietę Anykščių komplekso "Nykščių Namai" arenoje. Po trumpo apšilimo komandos stojo į žūtbūtinę kovą. Svėdasiškiai į aikštelę metė svarbiausias savo pajėgas: vikrus, nuolat po krepšiu besiveržiantis, greitai bėgantis ir neblogai iš toli atakuojantis Pijus Kiaušas, tolimų metimų meistras ir geras gynėjas Ignas Gutmanas, aukštas, atletiškas, ryžtingas gerai iš įvairių pozicijų atakuojantis Audrius Jakštonis, stropusis dvimetrinis aukštaūgis Marius Trumpickas ir driblingo meistras, metimų grožio juvelyras, žaidžiantis treneris Paulius Martinonis.

 

Svarbiausias pajėgas - jauniausius, greičiausius ir taikliausius metė iš "Švietimo" komanda, kuri ir laimėjo ginčą, tačiau išleido kamuolį į užribį ir staigioje atakoje  A.Jakštonis pataikė tritaškį. Dvi nesėkmingos komandų atakos ir švieslentėje dar vieną trejetuką įžiebia tolimą metimą pataikęs Edgaras Bartaševičius. Lygu. Komandos dar kartą pasikeičia tritaškiais ir jau 6 : 6. Svėdasiškiai apmaudžiai praranda, bet greitai gelbstisi perimdami kamuolį, kuris po P. Kiaušo metimo suspurda priešininkų krepšyje - 8 : 6. Vėl atkovotas kamuolys, bet skubotas metimas pro šalį. Justas Guobužas įmeta dvitaškį.

 

Lygu. A. Jakštonis pataiko iš toli ir mes pirmaujame trimis taškais. Prasižengiame ir Paulius Leonavičius įmeta abu baudos metimus ir sušvelnindamas atsilikimą iki vieno taško. I Gutmanas pataiko tritaškį ir jau 14 : 10. Atsikovojame, A. Jakštonis skubotai meta ir priešininkai atkovoję kamuolį ir vikruolis Mindaugas Sargūnas smeigia tritaškį. Dar kartą nesėkmingai puolame, o priešininkais savo toliašaude artilerija smogia taikliai 14 : 16. Komandos apsikeičia nesėkmingomis atakomis, Marius meta iš patogios padėties pro šalį, o anykštėnai didina skirtumą iki 14 : 18, po to dar prideda tritaškį ir kėlinukas pasibaigia 14 : 21.


Antrojo kėlinuko pradžia nežada nieko gero nes J. Guobužas smeigia dvitaškį. Pijus skuba ir iš toli sviedžia pro šalį, priešininkai atakuoja ir E. Bartaševičius įmeta eilinį tritaškį didindamas skirtumą jau iki dviženklio. Po Martinionio dvitaškio skirtumas dešimt taškų 16 : 26. Tempas didelis, ataka keičia ataką, o kamuolys nebenori įkristi... Apsiginame, tačiau 13 šuolyje nupučia gal taikliai I. Gutmano mestą kamuolį. Pražanga. Svėdasiškis neskubėdamas meta - abi baudos taiklios ir skirtumas aštuoni taškai - 20 : 28. Minutinė pertraukėlė - priešininkai tariasi kaip nepaleisti sėkmės, svėdasiškiai galvoja, kaip dar pagerinti žaidimą ir nusverti rezultatą savo naudai. Aplanko nuojauta - nejaugi čempionai neatsilaikys?


Iki kėlinuko pabaigos lieka 3 : 11. Anykštėnų stambuolis P. Leonavičius akivaizdžiai bauduodamas atsistumia ir atkovojęs kamuolį įmeta iš po krepšio. Vėl tie užkerėti dešimt taškų 20 : 30. Reto grožio, techniškas P. Martinonio metimas, tačiau kamuolys neįkrenta. Apsiginame, pataikome ir mūsų sėkmingą atkarpą M. Trumpickas užtvirtina dvitaškiu. 24 : 30. Mantas Baleišis meta iš patogios padėties, kamuolis išsisuka, atitenka priešininkams, kurie greitoje atakoje įmeta iš po krepšio 24 : 32. M. Trumpickas ir P. Martinonis sukrapšto dar po du taškus ir visai priartėjame - 28 : 32. Dar du taškai ir jau 30 : 32. Na, dabar sugausime... Turime progą, tačiau kapitonui pataikyti nepasiseka, o priešininkai atsako dviem taškais, o po to pelno dar du metimus be atsako kėlinį užbaigdami 30 : 38.


Trečias kėlinukas prasideda sėkmingai - gerai įžaidus kamuolį patogiai meta P. Kiaušas ir pelno tris taškus. Vėl sėkminga atkarpa ir pagaliau rezultatas lygus 38 : 38. Kas toliau? Iki tol tylėjęs R. Šližys įmeta iš po krepšio, vieną baudą įmeta J. Guobužas - 38 : 41. Truputį chaotiška atkarpa iš kurios išeiname su trijų taškų deficitu, kurį Martinonis žaibiškai sumažina iki vieno. Netikėtai tritaškį pataiko anykštėnų veteranas Vaidutis Zlatkus. Po P. Kiaušo dvitaškio 45 : 47, o likus minutei I. Martinonis išlygina. Dar kartą nustebina V. Zlatkus įmesdamas iš po krepšio, o po to dar pridėdama tašką taikliu baudos metimu. Apmaudu, tačiau aidint sirenai pertrauka prasideda esant trijų taškų deficitui. Tarsi užkeikta.


Vos prasidėjus paskutiniajai dešimtminutei prasižengiame ir priešininkai rezultatą padidina vienu tašku.P. Kiaušui pavyksta įmesti iš po krepšio, o po A. Jakštonio dvitaškio pralaimime vos vienu taškeliu. Prasižengiame, už ginčus su teisėju, "išrašoma" techninė pražanga ir po visų šitų nemalonumų slystame iki 52 : 58. P. Martinonio tritaškis ir priešininkų dvitaškis tiesiog įmuštas į krepšį grumtynėse baudos aikštelėje. Praleidžiamas Vytautas Kestorius ir jis baudžia - 55 : 62. Ilgai įžaidinėjame kamuolį, anykštėnai stabdo pražanga - P. Martinonis pataiko tik vieną baudos metimą - 56 : 62.

 

Po kurio laiko tokiu pat būdu sukrapštome dar vieną tašką, tačiau tarsi koridoriumi į baudos aikštelę įkirtęs "didysis nemalonumas" - E. Bartaševičius įmeta du taškus. O po to, nors aš triukšmingai tūtuoju savo žalia dūda, dar prideda ir tritaškį - 59 : 67. Skęstame. M. Trumpickas įmeta iš vidutinio nuotolio. "Švietimas" stabdo spurtą minutės pertraukėle. Po jos nesėkmės abiejose komandose, kol P. Martinonis nuo baudos linijos vėl įmeta tik vieną metimą iš dviejų - 62 : 67. Lieka nepilnos dvi minutės, tačiau protingai ir drausmingai žaidžiantys "švietimiečiai" neįkandami.

 

Neleistinai stabdomi jie didina persvarą dviem baudos metimais. Marius atsako dvitaškiu - 64 : 69. P. Kiaušas prasižengia už ką svėdasiškiai "baudžiami" dar dviem taškais. Prarandame kamuolį, gebame jį atkovoti, meta P. Martinonis ir sėkmės stoką šiandien tarsi iliustruoja išsisukantis iš lanko kamuolys. Nėra. Dar kartą apsiginame, įmetame, Pijus praranda kamuolį, prasižengiame, sulaukiame dar dviejų taškų į mūsų krepšį, tačiau toliau grumtis nebėra laiko. Švieslentėje dega skaičiai 66 ; 73. Tokios visame kame mistiškos ir nelaimingos šešiukės. Nors garbingoje kovoje patirtas, tačiau skaudus ir aistruoliams netikėtas pralaimėjimas.


Svėdasiškiams taškus pelnė: P. Martinonis - 18, M. Trumpickas - 15, P. Kiaušas - 12, I. Gutmanas - 8, A. Jakštonis - 8, M. Baleišis - 5. Anykštėnams: E. Bartaševičius - 20, J. Guobužas - 18, M. Sargūnas - 14, P. Leonavičius - 7, V. Zlatkus - 6, R. Šližys - 4.


Komandos panašaus pajėgumo, tačiau svėdasiškių suolelis buvo trumpesnis - dėl pernelyg mažo sužaistų rungtynių skaičiaus turnyre nebuvo registruoti puikūs gynybos ramsčiai broliai Putrimai. Neapleido kažkaip ir jaudulys, kartais paskubėta, mesta iš nepatogių padėčių, suklysta - sėkmės stoka. Žaidžiantis treneris P. Martinonis pažymėjo, kad tiesiog šį kartą priešininkai buvo stipresni.

 

Juk pralaimėta labai nedaug.
Svėdasų komanda buvo silpnesnė negu pernai - trumpas atsarginių suolelis, o "Švietimas" buvo gerokai stipresnis nei pernai. Mat turėjo puikių bėgikų ir metikų perėjusių iš kitų komandų - Edgaras Bartasevičius, Mindaugas Sargūnas bei Justas Guobužas, kurie tryse pelnė net 52 taškus ir sugebėjo atimti iš svėdasinių pernai puikiai veikusi ginklą - greitį.


Antroje pusfinalio kovoje kosminių tempu skriejantys "Cosmos" žaidėjai žaibiškai "sužeidė" tarsi ir gerai neatsibudusį Troškūnų "šerną". Rodėsi tereikia pribaigti, nes vikrūs "kosmonautai" gerai įžaidinėdami kamuolį sėkmingai bombordavo ir iš toli ir iš arti. Rodėsi, kad skirtumas tuoj tuoj pasieks neregėtas ribas, nes antrajame kėlinuke švieslentėje spindėjo 47 : 19. Ir tuomet "šernas" nusprendė pamokyti medžiotoją. Su žvėries energija į žūtbūtinę kovą kilo atletai iš Troškūnų.

 

Lakiojo mažyliai - Justinas Šeštokas, Tadas Sniceris, Ignas Krikščiūnas, kaip karžygis grūmėsi imtynėse užgrūdintas Darius Kadžionis, o kaip iš toli mėtė aukštas sunkiasvoris Andrius Lukašiūnas, tai buvo ko pažiūrėti. Stambuolis kažkuo priminė Džo Arlauską, kadaise Madrido "Real" klube žaidusį Amerikos lietuvį. Nors "kosmonautų" prigriebti ir nepavyko, rungtynės baigėsi rezultatu 75 : 64, tačiau troškūniečiai pelnė daug simpatijų ir svėdasiškiams juos įveikti matyt nebus jau taip paprasta.

Raimondas Guobis