į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2017-12-21. Praėjusius metus primena rievės.

Metai įrašomi žmonių sieloje veiduose, jausmuose, metai pasilieka ir medžių rievėse - kasmet vis naujas ruoželis. platus, siauras, ryškus ar vos įžiūrimas praėjusių metų atspindys. Iš Šaltinių kaimo netoli Svėdasų kilęs tautodailininkas Stasys Karanauskas savo namuose turi dvi medžių rievėmis pažymėtas lenteles, savotiškas praėjusių metų matuokles.


Kokie gi buvo matai - fiksuoja savo rievių kodu kiekvienas medis. Vienas trumpai augęs, nestoras, tarsi niekam ir neįdomus, o į storesniųjų rieves dažnai žvilgtelėjama, bandoma skaičiuoti kiek vienas ar kitas storakamienis šioje žemėje žaliavo. Kokie buvo metai vieni ar kiti metai iš rievių pločio matyti puikiausiai...


Išmintingas senolis, rodo dailiai ant lentutės pritvirtintą labai senos pušies kamieno rievių raštą. čia užkoduotas laikotarpis nuo 1870 - ųjų iki pat 2010 - ųjų, vos ne pusantro šimto metų . Žvelgia žmogus ir žino, sako, kai ką ir atmindamas. Prisimena siaurute, vos įžiūrima rievele medžio įamžintus labai prastus 1940 - ius, kuomet buvo tiek šalta ir sausa, kad medis beveik neaugo.

 

Buvo gi ir labai gerų metų, kurių rievės plačios ir šviesios, kaip šviesus buvo tais metais gerą derlių į klėtis supylusio sodiečio veidas. Įdomu kokią rievę į medžių kamienus įrėžė, kaip jų skaitlinių juostą pažymėjo šie metai?..

Raimondas Guobis


Autoriaus nuotr.
Stasys Karanauskas žvelgia į iš storos senos pušies išpjautą metų matą
Rievės byloja kokie buvo metai...