į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2017-12-04. Pirmojo žiemos šeštadienio popietė - knygai

Praeitą šeštadienį, ankstyvą popietę Svėdasų bibliotekoje susirinko daugiau negu trys dešimtys literatūros mylėtojų į Kunigiškiuose gyvenančios kūrėjos, daugelio knygų autorės Aldonos Dudonytės - Širvinskienės naujos knygos "Minčių voratinkliai" sutiktuves. Buvo kalbama apie naująjį leidinį labai rimtai, moksliškai, gėrimasi autore, jos daugiašake veikla, nuoširdumu, klausytasi vietinio bardo Algio Martinonio atliekamų dainų.


Pradžioje apie knygą, jos žanrą, kitus ypatumus moksliškai kalbėjo iš Vilniaus atvykęs kraštietis, žymus bibliotekininkas Vytautas Rimša. Jis pabrėžė, kad iš 23 trumpų, jautrių pasakojimų sudėtoje knygoje, ryški vaikystės atminties ir potyriu paženklintos išminties gija. Vaizdeliai bei impresijos pavadinti paprastai: "Vaikystė", "Miško draugai",, "Ožkelė", "Čigonė", "Laumės", "Šokis lietuje", Mano kalnas"... Sužadintos jautraus, moteriško, net vaikiškai tyro santykio su gamta. Rašinėliai, taip juos vadina autorė, yra artimi novelės žanrui, nors gal dar tiksliau juos būtų pavadinti emocijomis persmelktais etiudais.


Gyvenimo išbandymų paženklinta, tačiau jautri ir veikli pasilikusi autorė kalbėjo apie savo gimtinę Malaišiuose, šviesią vaikystę, mokyklinius metus, likimą, sūnaus Karolio žūtį, vaikystės vizijas, literatūrinės kūrybos pradžią, debiutą, kuris trinktelėjo per kelis mėnesius parašytu trijų šimtų puslapių romanu. Beje knygų rašymo tempai po to dar paspartėjo, nes bebaigdama dešimtuosius aktyvios literatūrinės kūrybos metus produktyvioji autorė džiaugiasi jau bene 32 - ąją knyga.

 

Bičiuliai linkėjo ir toliau pradėtų darbų nepamesti, darbuotis dar bent tris dešimtmečius, kad knygų skaičius gerokai pranoktų šimtą. Kai kurios A. Širvinskienės knygos sulaukia net pakartotinų leidimų, ir tai nenuostabu, nes šeštadienį sutinkama knyga išleista vos 30 egzempliorių tiražu. Tikriausia bibliografinė retenybė. Visa laimė, kad jų pakako į sutiktuves susirinkusiems.

 

Autorė jausmingai skaitė knygos tekstus - apie slaptingą kelionę pas močiutę, angelus, kalną. "Gyvenkite, mylėkite, kurkite..." Gitara grojo ir populiarių dainų padainavo miestelio gyventojas Algis Martinonis. Tikrai tiko čia ir visiems žinomi ir veik negirdėti posmai: "Tu buvai dviveidė man ne sykį. Tu patikėk, žaidimą aš baigiau..."

Raimondas Guobis


Autoriaus nuotr.
Matyt produktyviausia visų laikų Svėdasų krašto rašytoja Aldona Širvinskienė puikiai nusiteikusi, susikaupusi užrašo autografą...
Spalvingas, gelsvomis gėlėmis ir rasotu voratinkliu paženklintas knygos "Minčių voratinkliai" viršelis