į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2016-11-30. Doloresos Kazragytės valanda Svėdasuose

Sekmadienį tuoj po pamaldų, beveik pačiame vidurdienyje Svėdasų bibliotekoje su svėdasiškais ir tolimesniais svečiais susitiko populiarių knygų autorė, aktorė Doloresa Kazragytė. Kalbėjo apie beprotiškai įdomų gyvenimą, teatrą, skaudulius, džiaugsmus, džiugino smagiais monologais.


Tyliai nužvelgusi beveik tris dešimtis susirinkusiųjų, aktorė D. Kazragytė prabilo, žodžiai liejosi aiškios, tyros minties srove su saldžiu skausmu ir turtuolių bei žiauruolių valdomo pasaulio skausmais, paminėjo Trumpą, Putiną, lietuviškus turčius ir griūnančią Kauno biblioteką. Ta srovė kryptelėjo kai užsiminus apie nelabai gerus turčius, paslaptingas ilgaplaukis, visiems nepažįstamas užpalėnas iš Kaimynų kaimo bandė tas mintis šiek tiek sušvelninti, paprieštarauti. Juk yra ir gerų, atjaučiančių verslininkų, o tos nelygybės yra mūsų krašte įsigalėjusios sistemos vaisius.


Apie " Mažąjį Princą " bei " Livingstoną žuvėdrą " - du nuostabiausius kūrinius ir jų autorius, tvirtus bei poetiškus, savo likimą nuspėjusius lakūnus. apie savo knygas, kurios yra tiesiog ištisinė išpažintis, kartais atrodytų nereikalingas, silpnumą paryškinantis atvirumas, kuris padeda kažką labai panašaus patyrusiems nepalūžti, pakilti ir drąsiai žengti gyvenimo keliu išpildant savo likimą ir bandant tą likimą suvaldyti.


Apie teatrą ir savo drąsą atsakyti Viljamso pjesės " Šauksmas "esmės nesupratusiai jaunai kritikei, apie dabarties pjeses, kurios nebeturi gyvenimiškai svarbių, aštrių išgyvenimų jėgos. Apie kartais nusisukantį nuo žmonių Dievą, apie trupinėlį gėrio atsveriantį, sugriaunantį kalnus blogio. Tuomet žingsnis vaikystės, Astridos Lingren išmintis, jos vaidmuo įkūnijant, įparsminant šią nuostabią kūrėją, mėgėją laipioti medžiais mūsų teatro scenoje.


Kūrėjo jau keliolika metų yra laisva nuo bet kokių įsipareigojimų, tenkinasi kukloka pensija, tačiau dar vaidina dviejose pjesėse Kauno bei Vilniaus teatruose, nuolat susitikinėja su žmonėmis - ir tai yra nuostabu. Labiausiai mėgaujasi gamtos grožiu, ramybe, nes dar nepažįsta nei " pelės " nei " feisbuko ",vasaras leidžia nedidelėje trobelėje, prie Duobulio ežero Labanoro miškuose, o jei turėtų galimybių tai keliautų, keliautų, keliautų...


Po to jau linksmoji valanda. aktorė sumaniai kaitaliodama balso tembrą, įterpdama net žemaitiškų padundenimų, tembrą padeklamavo keletą gyvenimiškų, smagių dialogų, papasakojo ir anekdotų bei pažėrė taiklių pastebėjimų. Net ir tai, kad kai Dievas sukūrė moterį, niekas nebeturi poilsio.

Raimondas Guobis


Autoriaus nuotr.
Fotografija atminčiai knygų namuose - Svėdasų miestelio bibliotekoje
Vaižganto sodelyje - aktorė Doloresa Kazragytė svėdasiškių bibliotekininkių - Astos Medinienės ( kairėje ) ir Dalios Paulavičienės draugėje.
Svėdasų jaukume: iš kairės - Elena Bublienė, Irena Guobienė, Asta Medinienė, Doloresda Kazragytė, Dalia Paulavičienė ir Danguolė Bieliauskienė.



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti