į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2016-01-18. Kalėdiniai Kristinos stebuklai

( užsimetusi ir šiek tiek pavėlavusi žinia)


Kalėdiniai stebuklai žemės gyventojų iš aukštybių įkvėptųjų kuriami. Svėdasų miestelio svarbiausių švietimo ir dvasinio pasaulio sklaidos židinių - bažnyčios ir gimnazijos erdvės pasipuošė dailės mokytojos Kristinos Striukienės ir jos mokinių sukurtomis instaliacijomis.


Vos keletą pamokų savaitėje Svėdasų Juozo Tumo - Vaižganto gimnazijoje turinti, iš Anykščių atvažiuojanti mokytoja įsitikino, kad Svėdasų žemė - kūrybinio įkvėpimo žemė. Pasitelkusi grupelę gabiausių ir stropiausių moksleivių, mokytoja Kristina visą svėdasietišką pasaulį nustebino pasaulinio lygio instaliacijomis.


Įėjusius į Svėdasų gimnazijos vestibiulį tiesiog pribloškia padangėmis, pragiedrulinguose debesyse, skriejantis stebuklų miestas. Tarsi neatsitiktinė sąšauka su tais laikais, kai tik pastatytus Svėdasų pradžios mokyklos rūmus 1937 - iais pavadino "Pragiedrulių" vardu. Tų namelių lengvumas, aukštyn žemyn šokinėjantys, šviesūs baltapūkių debesų kamuoliai - džiuginą akį ir dvasią aukštybių link kelia...


Svėdasų Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios erdvė grojančiais angelais baltuoja, žvaigždėmis ir taurių auksaspalvių burbulėlių šviesa spindi. Šitiek darbo darbelio - tuos baltus angelus sparnais mojančius, trimitais tūtuojančius, iš popieriaus iškarpyti, kad žvaigždžių, žvaigždelių klostėmis švytėtų ir kerėtų. Po to į lengvus rėmelius įtupdyti, taip švelniai, subtiliai, nekaltai ant siūlelių besisūpuojančiomis žvaigždėmis ir žvaigždelėmis, pirmapradžio žemės, planetų tolimųjų apskritumo apskritimais amžinybės erdves sukurti. Čia jums ne kokia žvaigždė brangiausia iš parduotuvės nupirkta, bet mintis dieviškoji ir kuriančių širdžių ir rankų šiluma bei vilties šviesa.


Šiems žemiškiesiems stebuklams pasaulį nušvietus, tarsi ir Didžiojo Kūrėjo dangiškosios pajėgos atsibudo, dangų nugiedrino, ežerams ledus uždėjo, o štai legendinį Alaušą dar ir savosiomis instaliacijomis padabino, tarsi žvaigždžių trupiniais nubarstė.

 

Raimondas Guobis

Autoriaus nuotr.
Mokytojos Kristinos ir jos mokinukų sukurti stebuklai: " Dangiškasis miestas" ir " Grojantys Angelai".