į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2015-12-21. Meilės ir saulės šalis

Šiemet Anykščius aplankė, mūsų miesto ir apylinkių nuostabiausiomis įdomybėmis, muziejais domėjosi ir užsieniečiai - rusai, baltarusiai, Vakarų valstybių gyventojai bet kaip niekad daug turistų iš Latvijos. Netrūko jų ir siaurojo geležinkelio istorijos ekspozicijose, tad maloniai bendravome ir net gražiausio latviško žodžio rinkimus surengėme.


Dažniausiai iš taip artimo Daugpilio, bet ir iš Kraslavos, Jūrmalos, Bauskės, Rygos, Madonos ar kitų vietelių atvykę "braliukai" buvo taip įdomūs pasikalbėti, kad ir smagią tik išrinkto prezidento Raimondo Vėjuonio frazę prisiminti. "Vispirms..." Sumaniau gi imti ir gražiausių latviškų žodžių konkursą surengti. tad grupe ar šeima atvykę vis po penkis ar daugiau žodžių į mano storą stoties viršininko knygą įrašydavo.

 

Ir štai sezonas tarsi baigėsi, o aš sueiliavęs, suskaičiavęs patyriau, kad gražiausi latvių kalbos žodžiai yra Saule ir milestiba ( meilė). Juos siauruko lankytojai paminėjo net po tris kartus. Šiek tiek rečiau paminėti - tevzeme ( tėvynė), laime, tolėliau - briviba ( laisvė), skaisti ( graži), vaivariksne ( vaivorykštė), jura, dzimtene ( gimtinė), veseliba ( sveikata) ir žinoma saursliežu dzeltcels ( siaurasis geležinkelis). Ech kaip smagu būtų geriau daug geriau pažinti, išmokti mūsų artimiausių kaimynų - meilės ir saulės šalies gyventojų kalbą.

Raimondas Guobis