į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2015-12-18. Svėdasai: atverta ir įžiebta

Šeštadienį Svėdasus užklupo didelės iškilmės - renovuotų visiems darbams, tobulumams, malonumams, reikalams žemiškiesiems atvertų Svėdasų bendruomenės namų atidarymas ir Kalėdų eglutės įžiebimo šventė. Sugužėjo iš visų kraštų kraštelių bičiuliai, politikai, savieji, o prie eglutės didžiausius džiaugsmus patyrė vaikučiai.


Visi visi iš aplinkui į tą šventę susirinko. Į naujumu tviskančią svėdasiškių pilietinę pilaitę sugužėjo politikiai, valdininkai - tarnautojai, kaimynai iš aplinkinių miestelių bei kaimų bendruomenių, savųjų gausybė. Tradiciškai karališkai raudoną juostelę perkirpo rajono meras Kęstutis Tubis ir Svėdasų bendruomenės pirmininkė Asta Fjellbirkeland, namus ir piliečio Algimanto Puolio dovanotą trispalvę palaimino tylusis Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas Vydas Juškėnas, o jau tada sveikinimai, dovanos kaip iš gausybės rago pasipylė.

 

Kalbėjo buvęs vicemeras Donatas Krikštaponis su egzotišku žolynu, net su dviem apsauginiais atvykęs Seimo narys Ričardas Sargūnas, įteikęs raudonžiedę gėlę, verslininkas Lukas Pakeltis padovanojęs kibirėlį oro uostuose ledui tirpdyti naudojamų granulių, Butėnų - gyviausiojo parapijos kaimo moterys įteikė ne tik gėlių bet ir labai praktiškus puodžių puodžiaus nužiestus ąsotėlius, Lendrina Meškauskaitė paskaitė Sigitos Gedos eilių, o filosofinį monologą apie laiko neapčiuopiamumą ir svarbą išdėstęs Svėdasų seniūnas Valentinas Neniškis pradžiugino laikrodžiu.

 

Pirmininkė Asta kruopščiai papasakojo apie bendruomenės namų įrengimo darbus, dėkojo visiems pagalbininkams, bendrovei "Baltukmės statyba", pasakojo apie net 26 talkas, kurių metu buvo atlikta darbų net už 2704 eurus visokiom smulkmėm bendruomenė išleido beveik 1000 eurų savųjų pinigų ir suvartojo net 24000 eurų europinių, kaimo atnaujinimo ir plėtros projektinių lėšų. Kai kas pamąstęs tik atsiduso - neturi vertės euras, viskas nepaprastai brangu...

 

Į šviesias sienas bei lubas pasidairymai, pasigėrėjimai, taurės ar valgio įsitvėrimai, žvilgsniai ir pokalbiai tikrų ir gudriai reikalingų žodžių prikaišioti. Šampanas - tik saikingai juk adventas. Astos batų melsvumas, angliškai rankas gestais kilojantis Helgė, Virginija nuoširdžiausia, laiminga Lauros šypsena ir paprašymas, susimąstęs Gedas... Viskas nuostabu, juk pagaliau statėm, statėm...ir pastatėm.


Skambant, kaip dera kalėdinei " Tyli naktis" melodijai bei simboliniam Alaušo varpo legendą primenančiam varpeliui, spindint deglams prie vis dar tamsuojančios skarotos ir spygliuotos eglės susirinko didžiulė minia svėdasiškių bei svečių Žodžiai apie Kalėdas, apie europinę tradiciją, apie džiugesį matant spindinčias žvaigždes ne tik danguje bet ir link žemiškojo rojaus keliauti viltį teikiančiuose bendruomenės namų languose, kaip šešėlius pareinančius metus kurie gi ne į senatvę bet į brandą veda...
Džingul bells..." ir keturračiu atriedantis - modernusis Kalėdų Senelis su besišypsančia snieguole.

 

Kur gi Tu gyveni, ar nesusirgai nuo šilto oro, kuo gi Tu maitinaisi, kad barzda tokia vešli išaugo, kur Tavo elniai eiklieji, ką gi Tu mums atnešei... Sutartinis skaičiavimas tarsi raketą paleidžiant - nuo dešimties iki vieno ir daugybe lempučių sušvitusi eglė. Daujočių kaimo gyventojų - Elenos ir Rimanto Kukorių dovanota, Rimanto Rimkaus padirbta tvorele apjuosta. Didžiajam nykštukėliui ir čia susirinkusiems vaikams bei senoliams bei brandiesiems ne tik pasaka Senelio ir jo palydovės pasaka bet ir dovanos saldžiausios eilėraštukų sakytojams, dainelių dainuotojams ir išmaniesiems mįslių bei klausimų žinotojams. Atsakyk, atsakyk... Ir dovanai ne vienas saldainėlis bet visa sauja gardumynų.  

Raimondas Guobis

Autoriaus nuotr. 

 

Bendruomenės namų atidarymo vakaro muzikantės Aušrinė Neniškytė, Vasarė Budreikaitė ir Domas Veršelis - visi skautai
Stalo puošmena - proginis tortas.
Pirmoje eilėje kaip ir dera susėdo išrinktieji - valdžios atstovai.
Simbolinę juostelę perkirpo Svėdasų bendruomenės pirmininkė Asta Fjellbirkeland ir Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis.
Motorizuotas Kalėdų senelis į Svėdasus atriedėjo keturračiu.