į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2015-11-25. "Skubėk lėtai"

Iš šviesaus sodžiaus vieškeliuko į judrų plentą įsukantiems

išmintingas palinkėjimas skubėti lėtai

 

Daugeliui žinomas lotyniškas posakis "Festino lente" visiškai neblogai skambiai ir lietuviškai - "Skubėk lėtai". Tokiu tad prasmingu pamokymu besipuikuojantis keliarodis papuošė įvažiavimą visai netoli Svėdasų, bet jau Rokiškio rajone, prie Kamajų esančio Juodonių kaimo senąją " ūlyčią'. Vietinio verslininko, tėviškėje kaimo turizmo sodybą įkūrusio Broniaus Juzelskio paskatintas, menišką rodyklę sumeistravo Svėdasuose gyvenantis tautodailininkas Aleksandras Tarabilda.


Broniaus Juzelskio sodyboje, daugybe pastatų, ežeriuku, žuvingu tvenkiniu ir daugybe senojo sodžiaus dalykėlių besipuikuojančioje, poilsiautojų ir "gero laiko" ieškotojų netrūksta, net vasarai nuplasnojus, net vėlyvo rudens savaitgaliais jų netrūksta. Išmaningas savininkas rūpinasi, kad sodyboje netrūktų ir meninių detalių - štai ant stambių riedulių krūvos snapą rakinėja juodvarnis, štai ryškiaspalvis gaidelis, štai pelėda...

 

Daugumos tų menų autorius A. Tarabilda prasitarė, kad kaip kadaise Lietuvos pakeles puošė daugybė meniškų kryžių bei koplytstulpių, ypač stebinusių į mūsų kraštą užklystančius užsieniečius, tai kodėl gi vėl tokių ar panašių "menų" nepradėti statyti prie didesnių ar mažesnių kelių. Nuo judraus, iš Rokiškio į Svėdasus vedančio plento Juodonių link, dviem šakom atsišakojantis keliukas staigiai kyla į kalną, susibėgdamas į vienį, tad jų sankirtos kryžkelėlė puikiausiai tiko meniškam ženklui.

 

Meniška rodykle kviečianti užsukti į svetingą Aukštaitijos kaimą - Juodonis gėrisi verslininkas Bronius Juzelskis ir tautodailininkas Aleksandras Tarabilda.

 

Simboliškai ant trijų aukštų stiebų iškelta rodyklė su kaimo pavadinimu, bei išmintingu patarimu skubėti lėtai, vainikuota kryžiaus ženklu su išaugančiais tulpių žiedeliais, rojaus paukščiais, pravažiuojančių pasigėrėjimą ir susidomėjimą žadina. Daugelis pastebėję sumažina automobilio greitį, dažnas sustoja, apžiūri iš arčiau, fotografuoja, o tai matydamas autorius planuoja dar ir akmenį - platų kaip stalą šalia paguldyti, ir aplink mažesnių akmenėlių, kaip krėslelių - tegul žmonės prisėda, nors valandėlei sustoja gyvenimo kely, pasižvalgo ir pamąsto.

Raimondas Guobis

Autoriaus nuotr.