į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2016-10-02. Meno namai...


Pasak sodietiško skaitliaus , rugsėjo viduryje buvo metas kai Svėdasų kultūros rūmų patalpose buvo eksponuota gerokai daugiau nei kapa - virš šešių dešimčių tapybos darbų - bibliotekos meno galerijoje svėdasiškio Stasio Karanausko bei jaunųjų svėdasiškių, dailininko Kajetono Sklėriaus 140 m. jubiliejui skirto plenero, o kultūros namų foje - taip pat svėdasiškio, iš Daujočių kilusio Almanto Barono.


Šiomis dienomis savo 80 metų gyvenimo jubiliejų minintis Almantas Baronas į galeriją tiesiog " nebetilpo " - ji buvo pilnutėlė senojo S. Karanausko ir jaunųjų svėdasiškių sukurtų spalvingų spalvingų paveikslų - iš viso jų ten eksponuota net 35. Tad nūnai Ukmergėje, o žiemą po keletą metų ir tolimojoje Floridoje gyvenantis, kadaise architektu darbavęsis, literatas, visuomenininkas, " filmininkas ", A. Baronas tris dešimtis stambaus formato tapybos darbų iškabino kultūros rūmų foje.

 

Pasak kartu su menu pateikiamos biografijos, teptuką į rankas paėmė anūkus pradžiuginti norėdamas, paėmė ir nebepaleido - didžiojo tapybos meno mūza matyt amžinai sugavo. Spalvinga, nuotaikinga, kai kur labai dokumentiška, tikroviška, kai kur net mistiška, bet gražu gražu. Tėviškės motyvai įprasminti net keliuose darbuose - tai gimtosios sodybos vaizdai snaudžiančioje žiemoje, rudenį bei pavasarį, kai visi juda, kruta, kai tėvelis arklį įsikinkęs dirvoje verčia vagą, spalvų juostosna įpintas Svėdasų miestelio aikštės paminklas Lietuvos partizanams - svėdasiškiams.

 

Yra čia ir Trakų pilies, laiveliais išsiskiriančio pajūrio, ir Vaitkuškio dvaro rūmų, šventės prie Nepriklausomybės paminklo Ukmergėje, garsiojo Paryžiaus kampelio - vėjo malūnu papuošto " " Moulin Rouge " vaizdelis ir neregėtų nežinomų pilių, kalnynų, miškų, pasaulių, vizijų vaizdiniai. Darbai dideli, spalvingi, įdomūs, verta pažiūrėti ir pažinimo džiaugsmą patirti.


Autoriaus nuotr.
Išraiškingas Almanto Barono autoportretas ir kiti darbai...


Raimondas Guobis