į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2015-09-29. Svėdasuose atgyja puodžių rojus

Sekmadienį( rugsėjo 27 d.) Svėdasuose švęsti tituliniai Šv. arkangelo Mykolo atlaidai, o bibliotekos Meno galerijoje buvo atverta istorinė miestelio puodžiaus Adomo Neniškio XIX-XX amžiaus puodų ir puodžiukų paroda. 

 

Po pamaldų daugiau  kaip pusšimtis svečių ir svėdasiškių sugužėjo į  bibliotekos meno galeriją. Šių eilučių autorius kalbėjo apie dar Radvilų laikais įsikūrusį svėdasiškių puodžių cechą, mažesnių ir didesnių apylinkės miestų bei miestelių turgus aprūpinusį puikiausiais puodais. Tuo vertėsi net šeši puodžiai, tad čia buvęs tikriausias „ puodžių rojus“.

 

Prisimintas ir 1866 m. gimęs, iki pat Antrojo pasaulinio karo puodus gaminęs Adomas Neniškis, kurio 12 puodų ir puodžiukų užpildė pirmąją galerijoje istorinę ekspoziciją. Matyt, ji bus ir muziejaus Svėdasuose užuomazga.  Apie gero molio klodus ir puodžius Svėdasuose kalbėjo puodžiaus proanūkis, dailininkas, restauratorius, lipdytojas Kęstutis Neniškis.

 

Pacitavus liaudies rašytojo Juozo Baltušio „Su kuo valgyta druska“ ištrauką apie Svėdasų puodžių Mykolą Čeplinską, įdomiai pakalbėjo devyniasdešimtmetė jo marti Aldona Čeplinskienė, kuri su savo vyru dar pokariu gamino puodus.  Apie šių dienų keramikus ir darbo įdomybes kalbėjo keramikės Skaidrė Račkaitytė iš Anykščių ir Renata Umbrasienė . Juozo Lašo gamybos kanklėmis bei gitara grojo ir dainavo puodžiaus proproanūkė Aušrinė Neniškytė.

                                                            Raimondas Guobis