į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2018-04-07. Didžiojo šeštadienio dovanos

Tikrų tikriausiai reikėtų rašyti, kad tai Alaušo dovanos Velykų stalui. Mat šių metų Šv. Velykų šventes žavieji Svėdasų apylinkių ežerai pasitiko sukaustyti storesniu nei dvidešimt centimetrų storio ledu. Tad mūsų žvejai uolieji, jei ne lietus ir Šv. Velykų šventę būtų žvejybai pašventę, nes jiems didžiausia šventė žuveles vilioti ir suvilioti.


Didysis šeštadienis buvo dosnus, Alaušas dosniai dalijo dovanas. Ryte laimę ant ledo mėgino net penki žvejai, intensyviai eketes gręžė, tai ten tai ten masalą į gelmę leido, laimę mėgino, gal ims ir pataikys į duburyje besipulkuojančių ešerių kaimenę, tuomet tai ne vieną dryžuotą kuprių išvilks iš gilumos ir į dėžutę įsidės. Kas ką pagavo, nepagavo, kam kantrybės pritrūko ar priešvenčio reikalai išjudino gamtos prieglobstį palikti, tad tuoj po vidurdienio ant ežero teliko vos trys meškeriotojai.


Juozas Gaučys keitė žvejystės vietą ir apleidęs išbandytą eketę, kiek paėjęs nuo kranto ėmėsi kirsti naują. Taip taip kirsti, jis darbavosi ne grąžtu, o senutėle bet patogia peikena. Nors ledas ir neplonas bet jis labai greitai aštriai geležtei pasidavė, atvėrė ledo dūženų kupiną eketę į kurią patyręs žvejas įleido kabliuką su tamsiai raudona uodo trūkio lerva.


"Tai kur gi tavo dėžutė, peikena, meškeris?" Taip mane pusiau juokais pasitiko visą amžių žvejojantis, tikriausias ežerinis žmogus - J. Gaučys. Tik skėstelėjau rankamos - dar neturiu, dar gyvenimo tuštybėmis galva užkimšta, dar nerandu laiko tokiu būdu ilsėtis bei gamtos dievybes garbinti. vyras linksmai šypsosi, mat šiandien pagavęs. Atveria savadarbę iš plonų lentučių sukaltos dėžutės dangtelį ir ištraukia maišelį, kuriame kelios žuvelės mirga. Pakratė. Pirmoji ant ledo išslydo didžiausioji, jau visai graži kuoja, kitos tikriausia smulkmė - ešeriukai ir kuojytės.


Gintas Dabrega keistokai patenkintas, gudriai prisimerkęs virpina savo meškerikę, vilioja žuvis, gardžiai cigarėtės dūmu mėgaujasi. Jis mėgėjas [pasigirti ir pameluoti, bet didžios šventės išvakarėse be jokios klastos, teisingai atsako, kad šiandien sugavęs, šiandien šį sezoną kimba geriausiai. Visą žiemą nieko, na beveik nieko nepagavęs, o štai šiandien, pačiose Šv. Velykų išvakarėse Alaušas ėmė ir pažėrė savo dovanas.

 

Tas dovanas jis papila ant ledo, kad aš pasigėrėčiau ir nufotografuočiau. Akį patraukia du ešeriai - tikriausias grožis, jie tokie paslaptingi, stori ir kuproti, nemenki. Gintas patikina, kad bus po kokius tris šimtus gramų. Labai gražūs ir trys karšiai, sidabru žvilga jų laukinis pilkumas, tokia klasiškai į kupras sulenktos nugaros. Tai tokios puikios šiemet Alaušo žvejams Velykų šventės išvakarės.
Autoriaus nuotr.

Senas ir gudrus žvejas Juozas Gaučys paslaptingai šypsosi...
Šį kartą veteranas sugavo gražią kuoją ir dar keletą žuvyčių
Gintas Dabrega patenkintas - šiandien kimba geriausiai
Šitie ešeriai svers po kokius tris šimtus gramų
Žiemos natiurmortas su trimis karšiais ir žuvelėmis
Žvejams šilumą atidavęs ir lede įšalęs. Kas?