į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2016-01-07. Meno galerijai Svėdasuose - 15

"Puiki paroda" - pripažįsta puikiai nusiteikę Romas Tarabilda, Violeta Gliaudelienė ir Aleksandras Tarabilda.

 

Jau praeitų metų pabaigoje sukako penkiolika metų, kaip vėlyvą 2000 m. rudenį, lapkričio 18 - ąją lankytojams duris atvėrė uoliųjų bibliotekininkių ir supratingų rėmėjų prasmingu darbu bei lėšomis įkurta Svėdasų dailės galerija. Per tą netrumpą ir reikšmingą laikotarpį buvo surengtos net 75 įvairiausių rūšių meno parodos, daugybė prasmingų ir smagių renginių.


Mintis galeriją įkurti buvo, jau nežinia pas ką, bet ji išskriejo ir apčiuopiama bei matoma tikrenybe pavirto. Daugiausia gi rūpinosi bibliotekininkės Elena Bublienė, Violeta Gliaudelienė, jau anų laikų savanorė Virginija Valikonytė ir jų pagalbininkai, didieji rėmėjai, rimti verslininkai Petras Baronas ir Algimanatas Čeplinskas bei daugybė smulkesniųjų aukotojų.


Parodų salės sienas, šviesias erdves tyriausias pirmojoje parodoje savo piešiniais, drožiniais ir kitokiais menais, iš viso 28 darbais užpildė tik svėdasiškiai. Daugiausia produktyvusis poetas ir tapytojas, akvarelių meistras Donatas Šilinis, dar - tuomet jau mirusio Jono Kastečkos - Kasčio piešiniai, neik kiek neatsiliekančios jo dukters Linos Macaitienės kūryba, brolių Aleksanadro ir Romo Tarabildų, Rūtos Baronienės tekstilės darbai spalvingi, jos vyro, jau minėto Petro Barono piešiniai, Juozo Davainio persmelkti gilia mintimi vaizdai.

 

Kirpo juostelę, viltį teikiantis meniškos prigimties penkiametis Nerijus Gliaudelis, nūnai profesionaliu fotografu betampantis, šventino kun. Rimantas Kaunietis dabar Panevėžyje apaštalaujantis.


Penkiolikos metų sukaktis lyg tai atrodytų nereikšminga, bet visgi ta proga be didesnės iškilmės surengėme vėl gi tų pačių dailininkų darbų parodą. Sekmadienio valandėlė pritiko jubiliejiniai parodai atverti ir su kūrėjais susitikti. Parodoje net trijų brolių Tarabildų - Aleksandro, Romo ir Pranciškaus, Juozo Davainio, Jono Kasčiaus ir Donato Šilinio paveikslai, iš viso septyniolika darbų. Žodį tarė ir galerijos kūrėjos V.Gliaudelienė ir  V.Valikonytė, ir jos dabartinės administratorės - bibliotekininkės Dalia ir Asta, ir puikus kalbėtojas A. Tarabilda ir tylusis jo brolis Romas, ir ne tik geras meistras, bet ir ne prastesnis šnekėtojas Dainius Dovydovas.

 

Iš tiesų jo padaryti langai, durys kuo puikiausiai tarnauja ir puikų meistrą giria. Labai kokybiškos ir laminato - didžius ir gausius lankytojų antplūdžius atlaikiusios. Prisimintas ir nuostabusis šių metų istorinis " inkliuzas" - stiklo spintoje surengta pirmoji svėdasietiško paveldo paroda - ekspozicijoje puodžiaus Adomo Neniškio XIX - XX amžiuje nužiestų puodų dešimtukas. Nuo pačio didžiausio "jukinio" iki simpatukų mažyliu lyg danguose skaidrioje erdvėje skriejančių.

 

Kalbėta ir apie galerijos veiklos tolimesnes perspektyvas, meno kūrinių kolekcijos kaupimą ir gal net galerijos pavadinimą garsiojo svėdasiškio, dailininko Jono Rimšos vardu.

Raimondas Guobis

Autoriaus nuotr.

"Puiki paroda" - pripažįsta puikiai nusiteikę Romas Tarabilda, Violeta Gliaudelienė ir Aleksandras Tarabilda.
Svėdasiškiams šventas motyvas - meistriškame Jono Kasčio paveikslėlyje.
Bene profesionaliausio naujųjų laikų svėdasiškio dailininko Donato Šilinio darbai - "Prahos gatvelė" ir "Šeima".