į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
Raimondo GUOBIO puslapis
2016-05-06. Siaurukas plius dviratis 1

Šeštadienį 11 valandą prabangiu dundesiu drebindamas Anykščių kalnelius ir slėnius į senąją stotį įvažiavo riebiais dūmais alsuojančių lokomotyvų su dešimčia vagonų traukinys. Pirmasis šiemet iš serijos siaurukas plius dviratis atgabenęs dvi šimtines dviračiais pasivažinėti ir šį tą naujo pamatyti, pažinti pasirengusius didmiesčių, miestelių ir net užsienio pramogautojus.

Iš šešių vagonų pasipylę linksmi keliauninkai kėlė iš platformų dviračius, tvarkėsi aprangą, apavą, rėdėsi liemenėmis, dėjosi kuprines, krepšius su maistais ir šiokia tokia manta.

 

Skambėjo lietuviška tarpukario muzika, vėjyje plaikstėsi spalvingos lietuviškos vėliavos, nuaidėjo varpo dūžiai į dviratininkų minia kreipėsi, sveikino ASG kultūrinio turizmo " šefas" Gintaras Šileikis, kelionės vedlys, žymus Panevėžio žygeivis bei sveikuolis Kazimieras Ilginis, stoties viršininkas mano asmenyje. Apie senutėlį siauruką, jo privalumus ir smagumus, apie mūsų nuostabų Anykščių miestą ir nuo stoties šventovės link vedantį kelią ir šiandien mus ypatingai, riteriškai globojantį Šv. Jurgį.


Įveikus pirmąją atkarpą visi sugužėjo prie vyskupo Antano Baranausko paminklo, pasiklausė istorinės paskaitėlės ir spiečiumi pasuko Šilelio pusėn. Tiesiausią kelią į Puntuką užtvėrė ir šeštadienį triūsiantys, naują asfaltą liejantys kelininkai, tad dviratininkai suko ratą plentu ar bandė prasmukti šilo takeliais. Šventų ąžuolų legendos, didžiojo akmens sakmės, Darius ir Girėnas, lajų takas su tautinės juostos motyvais suraizgytomis konstrukcijomis stūksančiu bokštu.

 

Kai kas net valiojo iki Niūronių nukeliauti, kai kas tik Anykščių miesto įdomybėmis bei kavinių gardybėmis sotinosi. Vėlyvuosius sugavo iš dangaus prapliupęs lietus, o stotyje gaivino karšta arbata, jaukiai, malkomis kūrenamomis krosnelėmis pašildyti vagonai. Ilgas šilumvežio švilpukas, ryžtingas trūktelėjimas, rasojantys langai ir pamojavimai atsisveikinant su senojo stotyje pasiliekančiais atsisveikinant.

 

Raimondas Guobis

Autoriaus nuotr.
Pirmosios kelionės " siaurukas + dviratis" vedliai Gintaras Šileikis ( kairėje) ir Kazimieras Ilginis.
Smagūs ratuotų iškylautojų veidai stabtelėjus prie vyskupo A. Baranausko paminklo. Antroji iš kairės panevėžietė Neringa Dragunaitė, trečioji - graikė Džiordžija Vel.