į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2021-11-07. APIE REFERENDUMĄ

Arvydas Daunys


Kai kurie žmonės man rašo ir klaidingai galvoja, kad štai, surinksime 300 000 parašų ir bus pakeista Konstitucija leidžiant būsimiems referendumams rinkti tik 100 000 parašų..


Tai noriu parašyti jiems ir dar kitiems, kurie, galbūt, galvoja taip pat - kad ne, nebus pakeista Konstitucija.
Parašai rengiami tik tam, kad referendumas būtų surengtas - pats parašų rinkimas dar nėra referendumas, o tik galimybė jį inicijuoti.


Toliau valdantieji spręs kada jį geriau surengti, ir, labiausiai tikėtina, kad surengs jį vidurvasarį, kai dauguma žmonių bus išsivažinėję atostogauti - kas į užsienį, kas į sodybas ar paežeres. Taip buvo surengtas Žemės referendumas - birželio 29 dieną, kai į jį susirinko tik apie 20% rinkėjų.


Turiu prisipažinti - aš pats skeptiškai žiūriu į šios iniciatyvos galutinį rezultatą jau vien todėl, kad iki šiol, lengviausiai prieinamu visiems internetiniu balsavimu tėra surinkta tik kiek daugiau nei 15 000 parašų. Per daugiau kaip 3 mėnesius. Iš organizatorių pusės nėra beveik jokios reklamos šiai nuorodai, neskaitant jų tinklapio, kuriame mažai kas lankosi dėl mažo jo žinomumo.


Renkamos lėšos, tačiau nematau ir mokamos reklamos.


Kalbama apie daugybę išdalintų parašų rinkimo lapų, tačiau išdalinti lapus ir surinkti parašus yra skirtingi dalykai.
Ir žinote kurioje vietoje rimčiausias dalykas? Net ir surinkus parašus bei įvykus referendumui ir jame nubalsavus daugumai teigiamai - nelabai kas keisis - valdantieji visada kontroliuos ateities referendumų paskelbimo datą - jiems vykstant vidurvasarį - beveik nėra jokių galimybių, kad į juos susirinks daugiau nei 50 proc rinkimų teisę turinčių žmonių, nes net į visuotinius rinkimus vykstančius patogiu laiku nesusirenka 50%.


Išdėsčiau visą objektyvią padėtį. Manau ją puikiai supranta ir referendumo iniciatoriai. Todėl klausimas kam jie taip daro - išlieka atviras.


Tačiau, kaip bebūtų, nors LŠS nėra šio referendumo iniciatorius, - Sąjūdžio žmonės aktyviai renka parašus. Tačiau jiems irgi kyla daug klausimų dėl to, ko gi iš tikrųjų siekia šio referendumo iniciatoriai - ar surinkti tuos parašus, ar visgi tik pasireklamuoti per šiuos kelis mėnesius, o po to apkaltinti kitus, kad esą tie ar anie sužlugdė šį referendumą.


P.S. prašau nevertinti šių išsakytų mano minčių, kaip bandymo atkalbėti rinkti parašus, o nepavykus referendumui kaltinti mane jo sužlugdymu [