į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2020-08-15. KAS PRASLYDO PRO AKIS


2020-08-15. KAS PRASLYDO PRO AKIS


Įvykiai Baltarusijoje atitraukė žiniasklaidos dėmesį nuo kitos, mums tolimos šalies. Izraelis netikėtai pasirašė taikos susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais. Šis susitarimas atsirado kaip atsakas į numatytą Palestinos okupaciją, pagal Trumpo pasiūlytą planą. Izraelis pilnu tempu ruošėsi Palestinos okupacijai, kuri turėjo prasidėti liepos mėnesį. Šio plano teko atsisakyti.

 

Okupacijos planas sukėlė prieštaringą reakcija ne tik Izraelyje, bet ir tarp įtakingos JAV žydų bendruomenės narių. Daugelis pasaulio valstybių irgi pasisakė prieš okupaciją. Tai nebūtų sustabdė Netanyahu, tačiau Izraeliui netikėtai smogusi antroji koronaviruso banga ir susvyravusios Trumpo pozicijos JAV prezidento rinkimuose privertė laikinai atsisakyti plano.


Trumpui irgi neparanku kelti okupacijos klausimą, norint išgelbėti žlungančią rinkimų kampaniją. Taip atsidaro naujas planas. Izraelis laikinai atsisako okupacijos, mainais į gerus santykius su Jungtiniais Arabų Emyratais. Emyratų santykiai su JAV visada buvo glaudūs. Tai reiškia, kad ši šalis glaudžiai bendradarbiavo ir su Izraeliu, bet to viešai nedeklaravo. Naujas susitarimas šiuos santykius deklaravo viešai.

 

Susitarimas yra pirmiausia nukreiptas prieš Iraną. Palestinos okupacijos planas atidedamas dėl jau minėtų aplinkybių. Daugelis arabų šalių pasmerkė susitarimą kaip išdavystę. Palestinoje irgi kilo nepasitenkinimas dėl Jungtinių Arabų Emyratų ir Izraelio siekio normalizuoti santykius. Palestinos Autonomija, be jokios abejonės yra silpnesnė pusė, todėl jos norai menkai paisomi.

 

Tačiau, nuolatiniai protestai besikeičiant situacijai nedidina galimybių rasti priimtiną sprendimą. Palestinos Autonomijos lyderiams ir jų kalnų atstovams paranku gyventi konfrontacijos ir konflikto būsenoje. Tai apsunkina eilinių palestiniečių viltis gyventi taikiai.

Jonas Balčiūnas

Papildoma informacija