į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-12-09. Kur iškeliauja mūsų pensijos

Visą gyvenimą dirbę mūsų seneliai, tėvai, o dabar ir mes uždirbinėjame pensijas skandinavams

Skandinavų bankai per metus į mūsų valstybės biudžetą sumokėjo 5000 litų mokesčių. Visi kiti uždirbti pinigai nutekėjo į jų šalis, kurios moka pensijas savo žmonėms.


Vadinasi, visą gyvenimą dirbę mūsų seneliai, tėvai, o dabar ir mes uždirbinėjame pensijas skandinavams. Lietuvos pensininkams pensijas pastebimai padidinti pinigų nėra. Todėl didinama nepastebimai - tik 6 eurais per mėnesį. Prezidente, finansų ministre, Lietuvos banko valdytojau - priverskite skandinavų bankus sumokėti mokesčius Lietuvos valstybei ir pinigų atsiras! Reikalinga smulkmena - politinė valia. Elitas visada išduoda savo tautą, o taip norėtųsi, kad taip neįvyktų. Pasakykite, kad esame nepriklausoma Lietuvos valstybė, o ne skandinavų bankų kolonija...

 

Iš esmės bankininkystė yra toks pats verslas kaip ir bet kuris kitas, tik Lietuvoje banko problema, kad 60 proc. pajamų sudaro ne bankinės pajamos. Jie mūsų šalyje seniai atsisakė klasikinės bankų verslo funkcijos - kreditų išdavimo. Pamėginkite gauti kreditą verslo pradžiai, būsto kreditą butui įsigyti.

 

Valdžia egzistuoja ir tam, kad užtikrintų savo žmonėms būtinas socialines funkcijas, nesvarbu, ar tai naudinga verslui, ar ne. Lietuvoje to nėra. Rinkosi mūsų šalies pilietis banką, lygino sąlygas, priėmė sprendimą, o vieną rytą atsibudęs sužinojo, kad jau yra kito banko klientas ir dar turi už tai susimokėti. Turiu omenyje atvejį, kai „Danske Bank“ pardavė mažmeninę bankininkystę „Swedbank“. Tas pats kaip sutarti su meistru darbo sąlygas, užmokestį, o kitą dieną ateis kitas, kad ir prastesnis, ir dar lieps primokėti.

 

Lietuviai, lietuviai, stumdo mus skandinavų bankai kaip kokią avių bandą! Man šita situacija primena indėnus, už stiklo karoliukus mainais atidavinėjusius baltiesiems užkariautojams savo žemę.

Kaip pilietis turėčiau skųstis valdžiai, bet čia - Vyriausybėje sėdi finansų ministras, kurį nuolat matau Lietuvos banko valdytojo ir bankų asociacijos prezidento draugijoje. Tai gal skųstis prezidentei, kuri pati kitados buvo finansų ministrė, o jos buvęs rinkimų štabo vadovas ir yra Lietuvos banko valdytojas?

 

Atsargiai žiūriu į sąmokslų teorijas, bet dabar, prisiminęs 1995 metų lietuviškų bankų krizę, bankrotus ar „Snoro“ ir Ūkio bankų mįslingus uždarymus, pagalvoju, kad nepasitikėti savais, visaip juodinant lietuvius bankų kūrėjus, kurių vienas net baigė gyvenimą savižudybe, buvo naudinga tik „skaidriems“ ir „patikimiems“ skandinavų bankams. Aš čia nekalbu apie du lietuviškus Šiaulių ir Medicinos bankus, kurių rinka tesudaro 2 proc. mūsų šalies finansų rinkos, valdančius pinigus, vadinamus ekonomikos krauju. Taigi, savo šalies ekonomiką patys galime lemti tik 2 proc.!

 

Kodėl? O todėl, kad lietuvis kiek daugiau pasiekęs verslininkas yra „korumpuotas“, oligarchas plius kažkaip su „Kremliumi susijęs šalies ir tautos kenkėjas“. O štai skandinavai - skaidrūs, sąžiningi, nekorumpuoti. Jiems, kaip užsienio investuotojams, visada bus suteiktos lengvatos, jų firmų iškilminguose atidarymuose būtinai dalyvaus šalies prezidentė.

Respublika.lt