į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-01-29. Etnografinė popietė bibliotekoje

2015 -ieji paskelbti etnografinių regionų metais – tai lietuviškų tradicijų, amatų, kultūros, istorijos išsaugojimo metai. Aukštaičių krašte populiariausi amatai – audimas , verpimas, puodinininkystė, pynimas, drožyba.

 

Sausio 28 d. Svėdasų bibliotekoje vykusioje popietėje „Verpk, ausk, močiute, ko ploniausiai...“ stengėmės prisiminti ir atgaivinti jau primirštus amatus - verpimą ir audimą. Šį amatą anksčiau mokėjo kiekviena kaimo moterėlė, dabar - tik keletas, o jaunimui - tai praeities atgyvena, neįdomus laiko praleidimas, bet... nepabandęs nežinosi.

 

Į svečius pasikvietėme šio amato žinoves, verpiančias nuo vaikystės – Valeriją Šatkuvienę ir Pranutę Puzelienę. Jos nuoširdžiai pasidalino savo patirtimi, parodė kaip reikia verpti ir su dideliu malonumu padėjo kiekvienam, panorusiam prisėsti prie ratelio.

 

Tautodailininkė audėja Aušra Petniūnaitė atskleidė audimo subtilybes, parodė audžiamos juostelės rašto rinkimą, bet dalyviams pasirodė labai sudėtingas, atsakingas ir daug kantrybės reikalaujantis užsiėmimas.

 

Minėme mokytojos Irenos Guobienės užduodamas mįsles, minkles. Spėjome patarlių bei priežodžių apie verpimą ir audimą pabaigas. Valerija Šatkuvienė papasakojo ilgą lino ir vilnos kelią. Prie arbatos puodelio linksmai pasibuvome, kartu su Svėdasų etnografinio ansamblio dainininkėmis dainavome lietuvių liaudies dainas. Tikimės susitikti kituose renginiuose, kuriuose stengsimės atgaivinti senuosius lietuvių liaudies amatus bei tradicijas.

Svėdasų miestelio bibliotekininkės