į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
GIMNAZIJA
2016-05-30. Paskutinis projekto dalyvių susitikimas Rumunijoje

Svėdasų Juozo-Tumo Vaižganto gimnazija jau antrus metus dalyvauja tarptautiniame ERASMUS+ programos projekte ,,Atverkime duris neformaliam ugdymui”. Gegužės 6-9 d. d. Rumunijoje vyko ketvirtas paskutinis šio daugiašalio projekto dalyvių susitikimas.

 

Į Krajovą atvyko Turkijos, Graikijos, Nyderlandų, Lenkijos ir Lietuvos delegacijos. Mūsų gimnazijai atstovavo projekto koordinatorė, anglų kalbos mokytoja J. Garbauskienė ir darbo grupės nariai – gimnazijos direktorius A. Kirvėla, informacinių technologijų mokytoja A. Fjellbirkeland ir lietuvių kalbos mokytoja J. Gutmanienė.

 

Pirmąją dieną džiaugėmės vėl sutikę senokai matytus, jau draugais tapusius kitų šalių atstovus. Projekto koordinatorė Simona Nora Negru priėmė mus savo vadovaujamoje Ghindeni mokykloje. Šeimininkai aprodė mokyklą, pristatė projekto metu vykdytas veiklas. Susitikime diskutavome apie projekto rezultatus: tinklalapį, neformalias pamokas, kuriose naudojome netradicinius ugdymo metodus, žodynėlį, naujienlaiškius, jų naudą projekto dalyviams. Po trumpo susitikimo su Ghindeni miestelio meru, įsikūrėme jaukiame vaikų darželio kieme.

 

Mokyklos mokiniai ir mokytojai, apsirengę spalvingais tautiniais drabužiais, šoko, dainavo, kvietė į ratelį ir visus projekto dalyvius. Vaišinomės nacionaliniais patiekalais, stebėjome, kaip rišamos ryžių šluotos. Dirbdami grupėmis diskutavome apie projekto vadybą, stebėseną ir vertinimą, finansinius išteklius ir t.t. Pirmoji susitikimo diena neformalioje aplinkoje netruko prabėgti.

 

Gegužės 7 d., šeštadienį, dalyvavome tarptautinėje konferencijoje ,,Kaip neformalaus ugdymo metodus panaudoti formaliame ugdyme". Konferenciją organizavo projekto partneriai iš CJRAE mokyklos Rumunijoje. Šiame renginyje savo darbo praktika pasidalino visos projekto dalyvės, pristatė įdomiausias veiklas, sėkmingiausias pamokas, kuriose naudojami neformalaus ugdymo metodai. Mūsų gimnazijos veiklą pristatė direktorius A. Kirvėla ir J. Garbauskienė. Konferencijoje pamatėme ir projekto veiklų rezultatą - knygelę su visų šalių gerosios praktikos pavyzdžiais: pamokų aprašymais, nuotraukomis, mokinių ir mokytojų atsiliepimais. Parsivežėme ir kalendorių, iliustruotą projekto šalių ir dalyvių nuotraukomis.

 

Sekmadienį aplankėme Dunojaus užtvanką ir elektrinę, kurioje įkurtas muziejus ir mokiniams dažnai vedami neformalaus ugdymo užsiėmimai. Keliaudami Dunojaus upe ir besigrožėdami nuostabiais Rumunijos ir Serbijos pakrančių vaizdais, aptarėme projekto sklaidą, klausimynų rezultatus ir išvadas.

 

Pirmadienį lankėme etnografijos ir archeologijos muziejus. Rumunijoje, kaip ir Lietuvoje, muziejininkai rengia edukacines programas mokiniams. Mes ne tik apžiūrėjome ekspozicijas, bet patys išbandėme neformalaus ugdymo metodus, taikomus šiuose muziejuose. Projekto partneriai iš Rumunijos Matei Basarab mokyklos pakvietė apsilankyti jų įstaigoje.

 

Čia buvo surengta paroda, atspindinti visas dvejų metų projekto veiklas. Projekto dalyviai aptarė vieno iš projekto rezultatų – elektroninės gerųjų praktikos pavyzdžių knygos struktūrą ir sudarymą, diskutavo apie veiklas likusiam projekto laikui.

Išsiskyrėme su draugais – tikimės, kad ne visam laikui, o iki kito bendro projekto.

 

Joana Gutmanienė, Jolanta Garbauskienė, Asta Fjellbirkeland

Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazija