į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
DAUJOČIAI
2015-12-08. Daujočių gyventojai pajuto bendrystės jėgą

Daujočiai – didžiausia Svėdasų seniūnijos gyvenvietė. Čia gyvuoja jauniausia rajono bendruomenė, susikūrusi tik šį pavasarį. Joje net 103 nariai. Neseniai bendruomenė gavo teisę naudotis buvusios mokyklos patalpomis ir jų tvarkymui šeštadienį surengė talką...

 

Prieš pora metų Daujočių - šio jaukaus ir žalio kaimelio - ramybę buvo sudrumstę Panevėžio verslininkai, sugalvoję čia įkurti medicininių atliekų deginimo įmonę. Jie bandė veikti patyliukais, ir gyventojams buvo apmaudu, kad apie šiuos planus niekas nesiteikė nei jų informuoti, nei atsiklausti. Vis dėlto, bendromis vietinių ir kaimo išeivių pastangomis, ši bėda buvo atitolinta. Kartu tai buvo ir pamoka, kad apsiriboti tik savo kiemu ir prarasti pilietinį budrumą, gali būti pakankamai rizikinga.

 

O pamokančių liūdnų pavyzdžių Daujočiuose apstu: kaimo gyventojai mato, kuo pavirto neprižiūrimi, kadaise gyvenvietę puošę, visuomeninio pobūdžio pastatai. Idėja, kad reikėtų skubintis išsaugoti neseniai uždarytą vietinę mokyklą, sulaukė aktyvaus palaikymo. Ir ne tik žodžiais. Pavasarį sukviesta pirmoji aplinkos tvarkymo talka pranoko lūkesčius: kas su grėbliu, kas su kastuvu, o kas su armonika... Viskas čia derėjo - bendravimas, begimstančios idėjos, bendro darbo rezultatai ir puiki šventinė nuotaika...

 

- Jau bendruomenės steigiamajame susirinkime buvo malonu matyti ir garbaus amžiaus sulaukusius, visą savo gyvenimą čia pragyvenusius, Daujočių kaimo žmones. Jų patarimus ir pamokymus privalome su pagarba priimti. Malonu matyti ir jaunąją kartą, ir pačius mažiausius, todėl turime būti pavyzdžiu, kaip reikia padoriai elgtis ir pagarbiai bendrauti tarpusavyje. Nesuklysiu pasakęs, kad tokia bendruomenė, kuri taptų mūsų atspara ir maloniu rūpesčiu, bus mums visiems brangi ir artima.

 

Džiugu, kad daugelis kaimo žmonių supranta, kad bendruomenė - tai ne pastatas, ne teritorija, o tai kas turi būti mūsų širdyse. Juk kas dar gera liko kaime - tai daugelio žmonių nuoširdumas, darbštumas, pagalba vienas kitam ir kiti geri dalykai. Juos turime puoselėti ir neleisti, kad juos užgožtų menkavertės problemos - sako Daujočių bendruomenės pirmininkas Aleksas Aleksiūnas.

 

Valentinas Repšys

Nuotraukos iš bendruomenės f/b puslapio



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti