į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
BIBLIOTEKA
2016-10-03. Nekasdieniška savaitės vidurio diena Svėdasų bibliotekoje.


 

 

Ne kasdien į biblioteką vienu metu suguža rūpestingų pedagogų vedami ir globojami vaikai iš viso miestelio ir apylinkių. Vieną rugsėjo pabaigos dieną prieš vidudienį mažieji būreliais ir vorelėmis ėjo klegėdami link miestelio bibliotekos. Ypač miela buvo regėti, kaip kelių auklėtojų lydimi, ryškiomis liemenėmis, visi kaip vienas aprengti, porelėmis keliavo mažiausieji Svėdasų vaikai.

 

Netruko biblioteka prisipildyti klegesio ir nekantraus vaikiško laukimo. Čia juos pasitiko ne tik bibliotekininkės Asta ir Dalia, bet ir už atėjusius kiek vyresni bei vienmečiai bibliotekos teatro Šypsenėlė aktoriai. Pasveikinimas eilėmis, lėlių spektaklis apie knygelę tebuvo pradžia gražios šventės, kurią kūrė išradingosios bibliotekininkės Asta Medinienė ir Dalia Paulavičienė su kūrybingaisiais vaikais pagalbininkais.

 

Po audringų plojimų už smagų spektaklį visi mažieji ir lydinčios auklėtojos bei mokytojos nekantraudami keliavo į bibliotekos vaikų kambarį, kuriame nuo šiol pati tikriausia pasakų grytelė stovės. Sutikime – ne kasdien pasitaiko pamatyti namą name. Ne šiaip sau bet kokį namą, o pasakų grytelę iš rastų suręstą, dailiais žirgeliais papuoštą, nėriniuotais langeliais į pasaulį žvelgiančią, durelėmis dailiai sukaltomis varstomą, grindimis medinėmis išklotą ir tvirtą - visai kaip tikrą. Į šią grytelę ne tik pažiūrėti miela – visi kurie nori į vidų gali užeiti, svečiuotis ir dar draugą vieną kitą pasikviesti.

 

Tikras stebuklas, kad ši grytelė yra dviejų aukštų – pirmame gali žaisti vienas ar keli mažieji, o antrame bus knygelių, stalo žaidimų, pieštukų, piešimo popieriaus ir kitokių įdomių smulkmenų. Nuo šiol kiekvienas į biblioteką pats atėjęs ar tėvelių atsivestas mažasis lankytojas turės savo namelius pasisvečiavimui ir žaidimui.

 

Tiesa, girdėjau, kad ir kai kurie didieji skaitytojai, kurių vaikystė buvo jau kadais, irgi išbandė namelį – jei tik telpi pro duris, jis ir suaugusiam smagiu nuotykiu pavirsta. Didžiai tokiu statiniu stebėjosi net išmintingasis Katinas Pukis Kutulis iš Anykščių L. ir S. Didžiulių bibliotekos į Svėdasus atkeliavęs. Taigi, klegėdami ir nekantraudami vaikai įkurtuves grytelės atšventė – rudeniniais lapais stogą puošė, namus projektavo ir kūrė iš rudens dovanų – kaštonų, kankorėžių, lapų ir gilių , mįsles minė, žaidė, šoko, dainavo, vaišinosi.

 

Tad štai už kokį namą nuoširdžiausiai dėkojame jį surentusiam nagingam meistrui Valdui Šukiui. Medieną nameliui skyrė ir meistrui Valdui vežė Svėdasų girininkijos vyrai, o Anykščių miškų urėdas Sigitas Kinderis pritarė tokiam kilniam žingsniui. Tikrą iššūkį teko įveikti Svėdasų stipriausiems vyrams, kol namelis buvo į antrą aukštą užneštas – džiaugsmingai dėkojame ir jiems.

 

Labai dėkojame gerbiamai Irenai Guobienei, kurios dovanotas dailiausias nėriniuotas užuolaidėlės ant namelio langelių pakabinus, jis išsyk jaukiausiais namais virto. Ypač dėkojame UAB ‚Astana‘ direktoriui Mindaugui Lizūnui už svarią finansinę paramą, kad Svėdasų bibliotekos mažieji skaitytojai nuo šiol turėtų savo namelį žaidimams, spektakliams ir mokymuisi. Tikras džiaugsmas ir vertybė, kad Svėdasų bibliotekoje dirba bibliotekininkės Asta Medinienė ir Dalia Paulavičienė, kurių idėją ir svajonę turėti pasakų grytelę mažiesiems skaitytojams, bendromis pastangomis ir sutelkta savanoryste, įgyvendinome.

 

VšĮ Atvertos langinės vadovė

Rūta Stanevičienė