į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
BIBLIOTEKA
2015-05-09. Svėdasų bibliotekos renginiai nacionalinei bibliotekų savaitei

Balandžio 28 d. į Svėdasų bibliotekos organizuojamą valandėlę „ Biblioteka – knygų namai“ rinkosi Svėdasų gimnazijos ikimokyklinukai ir pradinukai. Mažieji lankytojai yra labai smalsūs , jiems viskas nauja ir įdomu. Kai kurie lankėsi pirmą kartą .

 

Papasakojome, kad šiais laikais biblioteka tai ne tik knygų namai, bet čia galima aplankyti įvairias parodas, dalyvauti renginiuose, naudotis kompiuteriais, praleisti laisvalaikį skaitant žurnalus . Veikia vaikų klubas „Šypsenėlė“, kuriame vaikučiai vaidina su lėlėmis, daro įvairius darbelius, piešia, skaito. Pasidžiaugėme, kad ir knygutės turi savo šventę – tai tarptautinė vaikų knygos diena.

 

Ji švenčiama visame pasaulyje balandžio 2 d. , per pasakų rašytojo H. K. Anderseno gimtadienį. Pasirodo vaikučiai žino daug šio rašytojo pasakų ir labai jas mėgsta. Pakvietėme pasižiūrėti Just. Marcinkevičiaus pasakos „Grybų karas „,kurią paruošė klubo „Šypsenėlė“vaikai . Kad geriau augtų grybai vaikučiai piešė ant lašelių formos popieriaus lapelių labiausiai jiems patikusias pasakas ir kabino ant širmos. Minėme mįsles, sakėme patarles, vaišinomės grybukais ir pažadėjome vieni kitiems nepamiršti pasakų ir knygučių.

 

 

Balandžio 29 d. bibliotekoje susibūrė Svėdasų senelių globos namų senoliai , Aulelių globos namų ir Svėdasų lopšelio darželio auklėtiniai. Valandėlė „Pabūkime kartu“ pralėkė nepastebimai. Aulelių globos namų auklėtinė Vidmantė Dilytė paskaitė ištrauką apie knygą. Gražina Sirutienė pasekė pasaką apie obuolį ir žvaigždę, o Valentinas Nakutis H.K. Anderseno „Nauji karaliaus drabužiai“.

 

Seneliai deklamavo eilėraščius, pasakojo apie savo vaikystę, dainavo dainas , o Onutė Jėckienė jiems pritarė akordeonu. Svėdasų lopšelio darželio vaikučiai deklamavo eilėraštukus, dainavo daineles. Šiais metais Just. Marcinkevičiui būtų suėję 85 metai. Taip sutapo, kad bibliotekos vaikų klubas ir Senelių globos namų senoliai paruošė tą pačią eiliuotą pasaką „Grybų karas“.

 

Abi pasakas parodė lėlės, tik labai skyrėsi ir pačios lėlės, ir dekoracijos, ir vaidyba. Senelių lėlės iš popieriaus, o dekoracijos iš gamtos gėrybių. Biliotekos klubo nariams lėles iš siūlų nunėrė Jolanta Bunytė. Susitarėme paruošti naujus spektakliukus ir susitikti kitais metais.

 

Balandžio 30d. bibliotekoje jaunimo diena. Tema – emigrantai. Visi sutiko , kad tai labai aktuali tema šiuo metu. Daug jaunimo pakėlę sparnus ir ruošiasi nors laikinai išvykti iš Lietuvos. Ar verta palikti Lietuvą, iškeisti jos gražią gamtą ir švarų vandenį į pinigus. Kur geriau? Aptarėme Z. Čepaitės knygą „Emigrantės dienoraštis“. Ši knyga labai praverstų kiekvienam norinčiam išvykti ir ieškoti darbo svetur.

 

Joje aiškiai ir atvirai autorė pataria kaip įsitvirtinti svetur, nuo ko pradėti ieškant darbo ir gyvenamos vietos, kaip elgtis sudėtingose situacijose. Žiūrėjome filmą „ Emigrantai“, tai jauno režisieriaus iš Rokiškio Justino Krisiūno darbas, o pagrindinius vaidmenis atlieka Rokiškio Liaudies teatro ir Rokiškio Jaunimo teatro aktoriai.

 

Tikimės, kad knyga ir filmas padės susimąstyti šia tema. Laukdami filmo transliacijos žaidėme stalo žaidimus. Dalyvių pageidavimu nutarėme kartą į mėnesį rinktis bibliotekoje ir žiūrėti filmus jaunimui aktualia tema.

 

Svėdasų bibliotekos vyr. bibliotekininkė Asta Medinienė