į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
BENDRUOMENĖ
2015-11-10. Svėdasuose atgyja Alaušo ežero pakrantė

2015 m. vasario mėn. asociacija „Svėdasų bendruomenė“ dalyvavo Žemės ūkio ministerijos rengiamame projektų konkurse ES finansavimui gauti. Svėdasiškiams pasisekė! Metų viduryje atskriejo džiugi žinia, kad jų projektas „Poilsiavietės prie Alaušo ežero įrengimas“ gavo 5226 eurų finansavimą, iš kurių 4379,00 eurų bus skirti iš Žemės ūkio ministerijos ES paramos fondo, o 847,00 eurų grynais turės būti Svėdasų bendruomenės įnašas. Visa pinigų suma  bendruomenės turi būti panaudota iki šių metų pabaigos. Dabar už lango jau lapkritis, todėl galima pasidžiaugi jau padarytais darbais ir, užbėgant į priekį, pristatyti numatytas veiklas.

 

Bendruomenės iškeltas projekto tikslas yra sutvarkyti viešą erdvę Svėdasų miestelyje, ją pritaikant kaimo gyventojų poreikiams, sudarant sąlygas miestelyje vystytis sveikatingumo turizmui, šeimų poilsiui, vaikų ir jaunimo užimtumui ir sveikatos gerinimui, išsaugant ir atnaujinant  kraštovaizdžio komponentus kaimo kultūros tradicijų vystymui.

 

Siekdama šio tikslo, bendruomenė ėmėsi tvarkyti teritoriją, besitęsiančią nuo pirties iki Senelių globos namų, nes tai yra vienintelė vieta Svėdasų miestelyje prie Alaušo ežero, turinti įrengtą susisiekimo infrastruktūrą ir vis dar nepriklausanti privatiems asmenims.

Pasitelkus rangovų įmonę „Traida“, 2015 m. spalio 24 d. įrengta poilsiavietės infrastruktūra: pagaminti ir pastatyti saugūs laiptai nusileisi nuo skardžio į maudyklą, sumontuota persirengimo kabina, pastatyti trys mediniai suoliukai, dvi šiukšlių dėžės, stovas dviračiams ir svarbiausia – trys lauko treniruokliai. Rangovų įmonės vyrai dirbo tyliai ir sparčiai, dauguma miestelėnų net nepastebėjo, kada atsirado visa ši įranga.

 

Todėl pastaruoju metu labai malonu girdėti ir skaityti džiugius miestelėnų nuostabos šūksnius įvairiausiuose pokalbiuose bei socialiniuose tinkluose, matyti nuotraukas, kurias miestelėnai talpina internete, kur fiksuoja sutvarkytą erdvę rudeniškame fone ir įrengtas aktyvaus poilsio saleles. Šios teritorijos nuolatinei priežiūrai iš projekto lėšų bendruomenė įsigijo krūmapjovę–žoliapjovę, o skatinant bendruomeniškumą ir savanorystę bus suorganizuotos 2 talkos. Šios veiklos bendruomenės narių bus vykdomos savanoriškai.

 

Projekto veiklose numatyta ir artimiausiu metu bus vykdomi šiaurietiško ėjimo mokymai. Tai turėtų paskatinti miestelėnus pakilti nuo sofučių ir pradėti aktyvesnį gyvenimo būdą. Pavaikščiojus „šiaurietiškai“ bus malonu pamankštinti raumenis ant jau įrengtų lauko treniruoklių, giliau pakvėpuoti ir prisėsti pailsėti ant naujutėlaičių suoliukų, pasigėrėti tokiu neapsakomai gražiu Alaušo ežeru.

 

Šis projektas nukreiptas ne vien tik į teritorijos sutvarkymo darbus, bet ir į bendravimo skatinimą, bendrų interesų kūrimą ir puoselėjimą, tarpusavio ryšių stiprinimą, atsakomybės ir pilietiškumo ugdymą. Juk ne paslaptis, kad labiausiai žmonės suartėja, atsiskleidžia siekdami bendrų tikslų, bendrai dirbdami ir, suprantama, bendrai džiaugdamiesi pasiektais rezultatais.

Aušros Frankinaitės nuotraukos
 

Svėdasų bendruomenės pirmininkė

Asta Fjellbirkeland



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti