į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2022-11-10. PATIRTIS, ĮGYTA SLOVĖNIJOJE

PATIRTIS, ĮGYTA  SLOVĖNIJOJE

 

Spalio 17 – 20 dienomis Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos ERASMUS+ projekto „Kritinis ir kūrybinis mąstymas“ komanda – projekto koordinatorė Jolanta Garbauskienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Joana Gutmanienė, dešimtokai Brigita, Linas, Lėja ir abiturientas Karolis – dalyvavo projekto partnerių susitikime  Slovėnijoje. Į Mariborą atvyko  ir komandos iš Lenkijos, Bulgarijos bei Čekijos. Ilgą bei  varginačiąi kelionę atpirko šilti,  saulėti orai, nuostabi gamta, švari, tvarkinga aplinka ir draugiški žmonės.

 

Susitikimas prasidėjo jaukioje, neseniai renovuotoje partnerių mokykloje – gimnazijoje su marketingo ir dizaino pakraipa. Šeimininkai mokiniai parodė savo klases, supažindino su ugdymo programomis. Čia  mokomasi ne tik privalomų bendrojo lavinimo dalykų, bet ir ekonomikos, dizaino, marketingo bei administravimo. Nustebino tai, kad kiekvieną dieną budėtojų pareigas atlieka pora mokinių, ir jiems tą dieną nereikia eiti į pamokas.

 

 ŠIo susitikimo metu didžioji dalis veiklų buvo skirtos kūrybiškumui lavinti. Kiekvienos šalies komanda turėjo atlikti namų darbus – parengti kūrybišką pasirinktos bendruomenei aktualios problemos ir jos sprendimo būdų pristatymą bei paaiškinti, kuo tai buvo naudinga bendruomenei. Mūsų mokiniai pasirinko plastikinių butelių surinkimo problemą mokykloje, kiti partneriai pristatė savo vykdytus projektus.   

 

 Kitą dieną  lankėmės Gustavo Šiliho centre, kuriame mokosi apie 240 vaikų, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių, nuo darželinukų iki 26 metų amžiaus. Dalis mokinių, atvažiuojančių iš tolimesnių vietovių, nuo pirmadienio iki penktadienio centre ne tik mokosi, bet ir gyvena. Apžiūrėjome mokyklą, susipažinome su ugdomosiomis veiklomis ir patys kartu su ten besimokančiais mokiniais ir jų mokytojais dalyvavome įvairiuose kūrybiniuose užsiėmimuose. Daug nepakartojamų įspūdžių paliko lipimas į aukščiausią to krašto kalną Pohorjė, nuo kurio kaip ant delno atsivėrė Mariboras.

 

Aplankėme ir Slovėnijos sostinę Liublianą, kur taip pat vyko įvairios kūrybinės veiklos. Mokyklos muziejuje nusikėlėme į 1906 m. ir dalyvavome pamokoje su labai griežta mokytoja, besąlygiškai reikalaujančia laikytis taisyklių, mokėmės rašyti ir skaičiuoti slovėniškai. Vietinėje galerijoje susipažinome su grafinio dizaino pavyzdžiais.

 

Mokiniai kūrė įvairius logotipus bei naudodamiesi „Stop motion‘‘ programėle juos animavo. Dirbdami mišriose grupėse, mokiniai ir mokytojai rengė mobilumo Slovėnijoje pristatymus, kūrė plakatus, dainavo slovėniškai, žaidė Kahoot žaidimą. Bendros veiklos visus suartino, todėl laikas, praleistas Maribore,  prabėgo greitai ir skirtis nesinorėjo.

 

Susitikimas Maribore – tai buvo dar viena smagi ir naudinga ERASMUS+ projekto patirtis.

 

„Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai, „Erasmus+“ programos lėšomis, kurią Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.”

 

Jolanta Garbauskienė, Joana Gutmanienė

Anykščių r. Svėdasų Juozo-Tumo Vaižganto gimnazija