į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2021-05-27. DAUJOČIAI ŠVENČIA

Šiandien mūsų gimtadienis! Daujočių bendruomenei 6-eri metukai! 

 

Atrodo viskas vyko tik vakar, bet jau prabėgo šešeri metai, kai mes 2015m. gegužės 27d. įregistravome bendruomenę ir iš savivaldybės gavome panaudai senojo vaikų darželio- mokyklos pastatą. Per šį laikotarpį buvo įdėta nemažai pastangų tvarkant keletą metų nenaudojamas ir be priežiūros paliktas griuvėsiais betampančias patalpas. Pratekėjęs pro suirusį stogą vanduo darė savo negailestingą darbą. Būdami dideliais optimistais bendromis pastangomis ėmėmės darbų.

 

Pirmiausia buvo atremontuota stogo danga. Kadangi nenaudojamas pastatas buvo atjungtas nuo elektros tinklo, tai reikėjo pasirūpinti ir iki pastato sumontuoti šiuolaikinius reikalavimus atitinkantį elektros įvadą, į buitines patalpas atvesti vandentiekį, jose pastatyti higieninius įrenginius. Siekdami pagerinti bendruomenės namų pastato būklę, ir tuo pačiu siekdami didesnio ekologiškų išteklių naudojimo, įrengėme elektrinius daugiafunkcinius oro kondicionierius, kuriais vasaros metu galime vėsinti, o žiemą šildyti patalpas. Kuriant visavertę bazę kaimo bendruomenės veiklai įsigytos kėdės, modernus projektorius, stalo teniso ir kita įranga.

 

Tuo pačiu reikėjo nemažai pasistengti tvarkant bendruomenės namų aplinką: atremontuotos apgriuvę pavėsinės, atstatytos kaip po karo atrodžiusios išvartytos metalinės tvoros, visas kiemelis buvo duobėtas, todėl užvežta grunto ir išlyginta, užsėta nauja veja. Teritorijoje buvo priaugę menkaverčių medžių ir krūmų, kuriuos sutvarkius jau galima organizuoti renginius, įrengta dar ir automobilių stovėjimo aikštelė. Bendruomenės namų prieigose pasodinta augmenija puošia aplinką. Apsauginiais metalui skirtais dažais, kurie suteikia paviršiui gražią išvaizdą ir atnaujina metalą, nudažyta buvusi tragiško vaizdo metalinė tvora.


Bendruomenės iniciatyva buvo užsakytos gatvių pavadinimų lentelės, taipogi namų numeriai, o eismo saugumo pagerinimo tikslais buvo pašalinti menkaverčiai medžiai ir krūmai šalikelėse, gyvenvietėje sumontuota moderni gatvių ir kitų viešųjų erdvių apšvietimo įranga.


Pagal „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ programą įvykdytas projektas „Daujočių bendruomenės namų pastato pritaikymas bendruomenės poreikiams“. Projekto įgyvendinimo metu buvo suremontuotos Daujočių bendruomenės namų patalpos. (sumontuotas pandusas, skirtas neįgaliųjų patekimui į bendruomenės namus, pakeisti langai, sumontuotos šiuolaikinio stiliaus lubos, įrengtas modernus apšvietimas, perdažytos sienos, atnaujintos grindys, įrengta virtuvėlė, kurioje sumontuota dujinė viryklė, vandens šildymo įranga, yra mikrobangų krosnelė ir kt.). Langai pasipuošė gražiomis praktiškomis žaliuzėmis. Tokiu būdu turime dvi gražiai įrengtas sales, kurias galime naudoti bendruomenės poreikiams.

 

Daujočių bendruomenė jau eilė metų dalyvauja savivaldos užimtumo didinimo programoje, kurią vykdant turi galimybę pusę metų įdarbinti kriterijus atitinkančius kraštiečius. Jie gauna atlyginimą, pasididina savo darbo stažą ir tuo pačiu atlieka daug jau seniai numatytų gyvenvietės gerbūvio tvarkymo darbų. Šiuo metu tvarkome gyvenvietėje esančio tvenkinio aplinką.


Daujočių bendruomenė tradiciškai organizuoja Margučių šventę, Kaimynų dienos paminėjimą, Motinos dienos , Joninių, Kalėdų šventes. Reikėtų išskirti ir pagal „Pasipuoškime šventėms“ vykstančius mūsų gyvenamosios aplinkos pasipuošimus, nuolat gražėjančią mūsų aplinką. Tik pandemijos metu pernai negalėjome organizuoti, o ir šiemet neaišku, kaip bus. Žinoma, nepraraskime vilties, juk nesitęs gi ši užgriuvusi nelaimė ilgai...


Bendruomenės administruojamoje facebook grupėje, šiuo metu vienijančioje 623 narius stengiamės pateikti visiems mums aktualią informaciją ir pagal galimybes nepamirštame pasveikinti sulaukusių jubiliejinių gimtadienių.
Pravažiuojant pro Daujočius turime galimybę stabtelėti prie kryžkelėje stovinčio koplytstulpio, kuriame įrašyti mums visiems brangūs žodžiai. Stovėdamas gražiai sutvarkytoje kryžkelėje jis patraukia kiekvieno keliauninko akį. Patraukia ir byloja - čia gyvena tie, kuriems svarbi jų kaimo praeitis, dabartis ir ateitis.


Mielieji, kas bent kiek prisilietęs prie bendruomenės organizacinių reikalų, supras, kiek tenka mums visiems padėti bendrų pastangų, kad visa tai vyktų. Be galo dėkingas tiems, be kurių aukščiau išvardinta bendruomenės veikla būtų nelabai įmanoma.... Iki greito malonaus pasimatymo!


Su gimtadieniu, mielieji bendruomenės nariai ir rėmėjai! 

 

Aleksas Aleksiūnas