į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-06-12. Keli pastebėjimai R. Guobio pamąstymams

Varpelių varpeliai

 

Svėdasai garsūs Alaušo varpo legenda  galetu tapti varpų miestu - čia būtų visokių  visokiausių skambalėlių muziejus ir prie kiekvieno namo ar buto kabėtų  varpelis - skambtelėti ir pranešti, kad atėjai.“

 

 Labai gerai svetainės administratorius pastebėjo, kad skambantis medis Svėdasų seniūnijoje yra. Žinia apie jį paplitusi kone per visą Lietuvą, tik kažkodėl poezijos kūrėjas, literatas R. Guobis apie jį nežino. Kasmet po juo skaitomos eilės, vyksta litaratūriniai skaitymai. Poetams įteikiami specialūs medaliai. Ir suvažiuoja poetai čia iš įvairių miestų ir rajonų.

 

 „Ant keteros

Gal įrengti sulčių iš vaisių, o dar geriau iš įvairiausių rūšių želmenų spaudyklę - dabar juk tokie projektai "ant bangos".

 

Puiki, inovatyvi  veikla ir galimos pajamos. Pajamos, kaip vanduo naujų projektų malūnams.“

 

Noriu pastebėti, kad sulčių spaudykla Svėdasuose yra pas Zobarskus (prie mokyklos). Galima ten spausti  įvairias sultis ir vežti į miestelį.  Jau įrengta, sukomplektuota,  laiko patikrinta ir anksčiau buvusi populiari. Visi uždirbtų:  ir spaudėjai,  ir pardavėjai. Ir nereiktų naujų investicijų įrangos ir patalpų pirkimui ar nuomai. Išmokime panaudoti tai, ką turime, o ne palikime likimo valiai. Dažnas galvoja, kad kas nors be mūsų tai padarys. Mes tik pakalbėsime, pakritikuosime ir aiškinsime, kad niekas nevyksta. O ką mes patys asmeniškai prie to vykimo prisidedame, net į skelbiamus renginius neateiname į Kultūros centrą.

 

 

„Pasimetė

Prabilus apie respublikinės reikšmės Juozo Tumo - Vaižganto paminklo aplinkos deramą sutvarkymą - praretinant ar visai iškertant menkaverčius medžius, seniūnas pastebėjo, kad didžiausią grėsmę paminklui kelia istorinis Vytauto Didžiojo ąžuolas, svėdasiškių patriotų pasodintas jubiliejiniais 1930 - iais metais. Ieškojo ieškojo tai liudijančio paminklosaugininkų surašyto, berods Arūno Liogės pasirašyto rašto ir nesurado…”

 

Nebandykite nupjauti ąžuolo prie Vaižganto paminklo. Kokį pavojų kelia medis akmeniui?.. Nieko tam ąžuolui neatsitikę, tik puikiai auga. Gal kas nors nusižiūrėjo gražų, tiesų, stiprų medį skulptūrai savo sodyboje. Kodėl nepasinaudojus istatymu? Nebandykite.

 

Taip nupjauta liepa, kurios amžius siekė 300 metų Kalniečių kaime. Jos liemens storis juosiant aplinkui sieke 4 metrus 50 centimetrų. Ar dar kur nors yra tokia liepa? Liko tik nuotrauka.

Noriu paklausti visų tų, kurie pjauna - kiek pasodinote medžių. Kiek jų auga?

 

 

“Susideginti

Niekaip nepavykstant Svėdasuose įrengti tinkamas mirusiųjų šarvojimui patalpas, viename Svėdasų bendruomenės susirinkime prabilta, kad jau laikas pasirūpinti sudegintiems krematoriume laidoti skirtu kolumbariumu. Gal jis galėtų priglusti tiesiog prie vidinės kapinių tvoros sienos? Gal jis derėtų pastatyti, kaip tinkamų formų namelis ar koplytėlė? Bet kodėl nebūtų galima urnų laidoti bažnyčios šventoriuje esančios grafų Marikonių koplyčios - mauzoliejaus rūsyje?...”

 

Kas dėl Svėdasų miestelio šarvojimo salės. Nepavyksta įsirengti? Paklauskite seniūno, kodėl nepavyksta. Dar rajoną valdant gerb. merui Gervinskui, fondas buvo parašęs prašymą dėl mokyklos bendrabučio patalpų pritaikymo Svėdasų miestelio šarvojimo salei. Ir Anykščių r.sav. tarybos posėdis buvo priėmęs nutarimą leisti. Gavome raštišką atsakymą. Reikėjo seniūno patvirtinimo, kad pritaria. Tegu prisimena seniūnas, ką man atsakė. Seniai būtume turėję šarvojimo ir pietų sales. 

 

 

“Muziejaus vizija

Judriosios, kultūringosios visuomenės sluoksniuose svarstoma Svėdasų muziejaus vizija. Kur jis įsikurs - gal bus naujai kuriamas Kultūros namų - seniūnijos rūmuose, gal entuziastingųjų Neniškių surinktos kolekcijos pagrindu gims jų sodyboje, o gal įsikurs Juozo Tumo - Vaižganto gimnazijoje….”

 

Kas prižiūrės muziejų?.. Įsteigti lengviau, nei rūpintis jo gyvavimu. Reikia iš karto viską apsvarstyti. Iš idėjos niekas nedirbs - tokių kvailių nebėra. Įsteigti nesunku, tik reikia daryti. Maža norėti muziejaus, reikia turėti tikslią iki smulkmenų viziją. O gal įsteigsite ir laikysite užrakintą, kaip Kunigiškių muziejus.

 

 Skambina žmonės fondo telefonu ir klausia, kada galima aplankyti muziejų važiuojant pro šalį (Rokiškio – Anykščių keliu). Nors aš gyvenu Kunigiškiuose, į muziejų galiu pakliūti, tik šventės metu: kai vienintelis renginys metuose vyksta Vaižgantiečių klubo ir per Vaižgantines Malaišiuose. Norėtų žmonės pasėdėti ir pastudijuoti surinktą medžiagą. Kada?

 



Susisiekite su mumis!

Vardas:*
Vardas:*
Įmonė:
El. paštas:*
Telefonas:
* Privalomi laukai
Siųsti