į pradžią   |   turinys   |   susisiekite  
NAUJIENOS
2015-05-27. Jau greitai...

Miestus ugdo prekyba...


Kadaise svėdasietiškos kilmės geopolitikas, profesorius Kazimieras Pakštas rašė, kad jūra suteikia tautai dinamizmo. Dinamiškai prasidėjo ir prekyba jūrų žuvimi Svėdasuose. Šiemet su savo moderniu automobiliu - kiosku su kelių dešimčių žuvies produktų kroviniu atvykstanti ponia Bronislava susidūrė su Anykščių valdžios biurokratizmu. Pasirodo mūsų " respublikoje" kiek kitaip nei visoje Lietuvoje ne turgų teritorijoje prekiauti draudžiama. Tad vieną gražų sekmadienį nelabai ką turintys veikti ir vangiai tikrus plėšikus gaudantys policininkai griebė aikštelėje prie turgaus prekiaujančius.

 

Bauda žinoma buvo nedidelė, tik 2 eurai, bet nemalonumas nemenkas. Tai šiek tiek papiktino ir iš Ramygalos obuolių atvežantį Vidmantą, mat kituose miestuose, kaip kad Molėtuose jis gali prekiauti net šalikelėje, tereikia sumokėti mokestį. Be to Panevežio rajono bei miesto gyventojai savo išaugintais produktais savivaldybės teritorijoje prekiauja be jokio mokesčio. Taip skatinamas vietinis verslas, prekę sukuriant dirbantieji tarsi išskiriami iš paprasčiausių perpardavinėtojų.

 

Rūkytais mėsos gaminiais prekiaujant rokiškietė Ingrida taip pat buvo šiek tiek nusiminusi, bet panoro išsiimti leidimą, iškęsdama ne ypatingai malonų bendravimą su savivaldybės biurokratais. Pajutusi ten nemalonų, priešiškumu dvelkiantį tarnautojų šaltumą. Prasitarė, kad jei leidimo gauti nepavyktų ji į Svėdasus prekiauti nevažiuos. Tiesiog stebuklingai, gal per porą savaičių konfliktas išsisprendė - prekiauti aikštelėje leista.


Ponia Bronė šypsosi, kad jai yra malonu patarnauti žmonėms, aprūpinti taip reikalinga pilnavertei žmogaus mitybai jūros žuvimi. Jos kioske ne tik įvairūs žuvies gaminiai bet ir šviežios žuvys. Žiemą nuolat buvo atvežama stintų, vėliau karosų, paskutiniu metu nemenkų Kuršių mariose sužvejotų karšių.


O miestas auga - paskutinįjį balandžio sekmadienį aikštelėje prie turgaus prekiavo ne tik minėti prekeiviai bet dar vienas dekoratyvinių augalėlių pardavinėtojas, dar vienas mėsininkas ir jau pyragų pyragaičių kvapni ir gardi vietelė.